Există diverse situaţii în viaţă în care ne dorim să ajungem cât mai repede la doctor pentru a rezolva o problemă. Mai exact, ajungem la doctor când ne doare foarte tare şi nu mai putem controla singuri o situaţie. Ne referim aici la cazul urgenţelor stomatologice, când pacientul solicită o programare urgentă la un medic specialist, pentru a-i aplica cât mai repede posibil un tratament stomatologic.

Dar ce reprezintă o urgenţă stomatologică?

„O urgenţă dentară este o problemă care implică dinţii şi ţesuturile de susţinere. De aceea, este foarte important ca această situaţie să fie gestionată de către un profesionist. Trebuie precizat că urgenţele dentare nu cauzează întotdeauna durere, deşi acesta este un semn clar că ceva nu este în regulă. Pacientul semnalează disconfort, iar acest lucru îl determină să ia decizia de a merge la stomatolog cât mai repede cu putinţă.”, punctează dr. Lorelei Nassar.

Ce provoacă o durere stomatologică? Care sunt cauzele?

Durerea dentară poate avea multiple cauze, tocmai de aceea, în funcţie de tipul de durere experimentat, un medic stomatolog cu experienţă poate determina cauza probabilă a durerii şi poate trata problema. Este foarte important de reţinut faptul că fiecare tip de ţesut transmite mesaje diferite în caz de urgenţă dentară.

Atunci când vorbim despre o urgenţă stomatologică ne gândim la faptul ca acesta poate fi rezultatul unui traumatism dentar ce poate fi dureros sau nu. Iată câteva situaţii care pot provoca o durere de dinţi:

· fractură dentară însoţită de o durere/disconfort dentar sau fără simptomatologie;

· ca urmare a unui traumatism/accident/ schimbare a culorii unuia sau mai multor dinţi;

· inflamare gingivală cunoscută sub denumirea de fistulă dentară;

· durere acută a dinţilor sau a maxilarelor;

· durere acută în timpul masticaţiei sau la cald/rece;

· umflare a feţei şi/sau a gingiei sau a diverselor zone din cavitatea orală;

· sângerări abundente ale diferitelor zone din cavitatea bucală;

· dinţi cu o instabilitate mare, situaţie ce provoacă durere.

Ce trebuie să faci în cazul în care ai o urgenţă stomatologică?

„Cel mai important lucru, în cazul în care te confrunţi cu o urgenţă stomatologic, este să rămâi calm şi să depistezi zonele din cavitatea bucală care produc durere, atât în cazul copiilor, cât şi în cel al adulţilor.

În cazul durerii acute de dinţi – carii netratate la timp - acestea pot fi adesea însoţite de dureri de cap şi de apariţia febrei. Ca primă măsură, se recomandă curăţarea alimentelor rămase printre dinţi, cu ajutorul aţei dentare, urmată de clătirea cu apă. Următorul pas? O programare urgenţă la medicul dentist, pentru evaluarea situaţiei şi intervenţia necesară!”, precizează specialistul.

Există câteva situaţii care te pot scoate din zona de confort şi îţi pot da viaţa peste cap:

Fracturarea unui dinte - aceasta se poate produce în urma unei muşcături dure dintr-un aliment mai tare, a unei lovituri sau căzături, sau ca urmare a slăbirii dintelui din cauza bruxismului. În această situaţie, recomandarea medicilor este de a clăti cu apă călduţă cavitatea bucală şi de a păstra fragmentul rupt pentru a-l duce la stomatolog.

„Tot o urgenţă stomatologică o reprezintă şi abcesul dentar, în acest caz fiind vorba despre o infecţie de natură bacteriană fixată la rădăcina unui dinte sau în spaţiul dintre gingie şi dinte. Primul lucru pe care trebuie să-l facă pacientul este vizita urgentă la un cabinet stomatologic unde, medicul stomatolog îi va curăţa zona afectată şi, totodată, îi va prescrie un tratament. De precizat că există două tipuri de abces: parodontal (al gingiei) şi periapical (al dintelui).”, adaugă dr. Nassar.

O altă situaţie de urgenţă stomatologică amintită de medicul specialist este aceea în care un corp străin rămâne blocat între dinţi. În acest caz se va folosi aţă dentară pentru înlăturarea acestuia, „deoarece aceste corpuri pot crea leziuni asupra gingiei provocând alte probleme.”

Aşadar, atunci când ai de-a face cu o urgenţă stomatologică, nu mai amâna: prezintă-te de urgenţă la cabinetul stomatologic pentru a rezolva problema!