Ce este dispareunia: detalii despre actul sexual dureros
Durerea din timpul actului sexual sau dispareunia este determinata de cauze diverse, cum sunt infectiile, leziunile de col, formatiuni tumorale pe ovare, uter. Iata pe larg ce este dispareunia!
Statistic, aproximativ 15% dintre femei acuza dureri in timpul actului sexual. De ce apare si ce este dispareunia poti afla in acest articol. Disconfortul persistent in timpul relatiilor intime poate avea legatura, prrintre altele, cu bolile cu transmitere sexuala. Inca de la primele simptome, este crucial sa mergi la medicul ginecolog. Acesta va efectua o evaluare ecografica si va analiza secretiile vaginale, in special pentru a detecta infectia cu Chlamydia.
Prezinta-i medicului toate modificarile aparute, cum ar fi consistenta secretiilor vaginale, mirosul, daca exista senzatie de prurit sau de usturime. Este ideal sa ii spui specialistului si daca partenerul acuza unele schimbari in zona genitala.
Infectiile urinare pot, de asemenea, declansa aparitia dispareuniei. Cistitele bacteriene, dar si cele nebacteriene pot provoca aceasta afectiune. Pentru a se putea stabili un diagnostic corect, se impune un control ginecologic amanuntit.
Bine de stiut: afectiunea se poate manifesta inainte, in timpul sau dupa actul sexual si constituie o problema medicala mai frecventa in perioada menopauzei.
Ce este dispareunia superficiala si cum se manifesta dispareunia profunda
Exista doua tipuri de dispareunie. Prima este cunoscuta sub numele de dispareunie superficiala si este definita ca durerea resimtita la intrarea in vagin sau in interiorul vaginului.
Afectiunea poate sa fie cauzata de o serie de factori, cum sunt: malformatii ale organelor genitale, leziuni provocate in timpul nasterii sau din timpul interventiilor genitale, muschi pelvieni tensionati, libido scazut, infectii urinare, sindrom de colon iritabil, cistite, anumite cauze neurologice.
Dispareunia profunda este resimtita de femeie in zona abdominala si nu in vagin. Cu alte cuvinte, cele doua tipuri de dispareunie pot fi deosebite cu usurinta.
Cauzele durerii profunde, experimentata in timpul contactului sexual, pot include: o sarcina sau nastere recenta, uter retrovers, prolaps uterin, infectie sau boala inflamatorie, endometrioza, chisturi, fibroame, tumori genitale.
Citeste mai multe despre ce este dispareunia: