Castravetele amar ţine glicemia şi tensiunea în echilibru

1 castravete amar jpg jpeg

Bogat în vitamine, minerale, antioxidanţi şi multe fitochimicale cu efect terapeutic, castravetele amar are multe beneficii pentru sănătate, fiind de ajutor în special pentru persoanele diabetice, prin capacitatea sa de reglare a glucozei din sânge.

Cunoscut şi sub numele de pepene amar sau de momordica, după denumirea în latină (Momordica charantia), castravetele amar face parte din familia cucurbitaceelor şi este consumat mai ales în India, în ţările asiatice, africane şi sud-americane. La noi, nu se găseşte în pieţe, ci în magazinele cu produse naturiste şi este utilizat ca remediu în diferite afecţiuni. În studiile efectuate pe animale, pe oameni şi in vitro, planta şi-a dovedit atât potenţialul antibacterian, antiinflamator şi antiviral, cât şi proprietăţile anticanceroase. De asemenea, se pare că extractul de castravete amar este util în scăderea valorilor glicemiei, precum şi în tratamentul ulcerului, al malariei, dislipidemiei, hipertensiunii şi al obezităţii.

Ţine zahărul din sânge sub control

Cercetările preliminare arată că anumiţi compuşi din castravetele amar au efecte similare cu cele ale insulinei. Acest lucru înseamnă că remediile din această plantă pot oferi protecţie împotriva rezistenţei la insulină şi pot preveni creşterea glicemiei. Fructele de castravete amar se găsesc în magazinele cu produse naturale şi pot fi consumate sub formă de ceai. Toarnă 250 ml de apă clocotită peste 1 lingură de plantă şi lasă la infuzat un sfert de oră, apoi strecoară. Poţi bea 3 căni pe zi, într-o cură de 6 săptămâni. Dacă te gândeşti să prelungeşti cura, se fac mai întâi 10 zile de pauză şi apoi se poate relua consumul de ceai. Dacă te afli sub tratament cu medicamente care scad glicemia, consultă-te cu medicul tău în cazul în care decizi să apelezi la remediile cu castravete amar, pentru a nu risca să ajungi la valori mult prea mici ale acesteia (hipoglicemie).

Combate obezitatea şi colesterolul rău

Castravetele amar le poate fi de folos, ca adjuvant, şi persoanelor care au valori mari ale colesterolului rău (LDL), precum şi celor care suferă de obezitate şi încearcă să piardă kilograme. De asemenea, ajută la reducerea valorilor trigliceridelor. Se pare că, odată ajuns în corp, remediul împiedică acumularea grăsimilor prin încurajarea arderilor la nivel de ţesut. Pe lângă recomandările medicului şi regimurile indicate de acesta, persoanele obeze şi cu dislipidemie pot încerca o cură cu pulbere de castravete amar, administrată sublingual. Planta cumpărată de la magazinele naturiste se macină la râşniţa electrică până se obţine o pulbere fină. Se ia câte 1linguriţă de 3 ori pe zi şi se ţine sub limbă un sfert de oră sau se mestecă în tot acest timp. Apoi, se înghite cu puţină apă.

Reglează tensiunea arterială

Printre beneficiile castravetelui amar se numără şi scăderea tensiunii arteriale. Dacă eşti hipertensiv şi vrei să foloseşti acest fruct exotic pe post de adjuvant la medicaţia ta obişnuită, discută înainte cu medicul. Poţi prepara un macerat la rece din pulbere de castravete amar şi apă. Pune 2 linguriţe de pulbere în 250 ml apă şi lasă lichidul 6 ore la temperatura camerei, apoi strecoară-l. Poţi bea 3 căni de macerat pe zi.

Info: Femeile însărcinate şi cele care alăptează nu trebuie să apeleze la remedii cu castravete amar.

Bine de ştiut: Castravetele amar este în general un remediu sigur, dar, consumat pe o perioadă mai mare de 3 luni, poate avea efecte adverse precum durerile de cap, greaţa, durerile abdominale, vărsăturile şi diareea.