Cunoscută în India sub denumirea de ,,regina florilor", iasomia este considerată nu numai o plantă decorativă, ci şi un remediu împotriva stresului şi a altor tulburări nervoase.

Iasomia sau lămâiţa, după cum mai este numită în termeni populari, este un arbust cu flori albe, roze, galbene sau purpurii, cu un parfum puternic diafan, originar din Caucaz, zona munţilor Himalaya, din Persia si Kashmir, venerată şi considerată o plantă sacră.

În scop terapeutic, iasomia este folosită din cele mai vechi timpuri pentru calmarea sistemului nervos, pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, în scopuri cosmetice, dar şi în cazul tulburărilor de dinamică sexuală (sporirea apetitului sexual, frigiditate etc). Iată, aşadar, ce afecţiuni poţi trata cu ajutorul iasomiei!

Beneficiile pentru sănătate ale iasomiei: detensionare şi relaxare

Studiile efectuate au arătat că mirosul de iasomie ajută la relaxarea minţii şi la detensionarea corpului. Astfel, în urma consumului de ceai de iasomie, corpul eliberează substanţe chimice care îi permit să se relaxeze.

De asemenea, aroma plăcută a iasomiei înlătură depresia, astenia şi stările de anxietate. Durerile de cap provocate de migrene pot fi ameliorate rapid cu o ceaşcă de ceai de iasomie, datorită efectului calmant puternic al acestui remediu naturist.

Beneficiile pentru sănătate ale iasomiei: reduce colesterolul

Ceaiul de iasomie conţine catehine, compuşi organici cu rol esenţial în scăderea colesterolului "rău" şi a trigliceridelor din sânge. Are un efect hepatoprotector puternic.

Totodată, ceaiul de iasomie în combinaţie cu ceaiul verde poate fi un regulator important în cazul celor diagnosticaţi cu diabet zaharat şi o măsură preventivă pentru cei care nu suferă de această afecţiune.

Beneficiile pentru sănătate ale iasomiei: creşte libidoul

Ceaiul de iasomie este un eficient afrodisiac atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi şi aduce beneficii în caz de frigiditate, impotenţă sau anorgasmie. Se bea câte o cană de ceai de iasomie în fiecare seară.

Beneficiile pentru sănătate ale iasomiei: uz cosmetic

Uleiul pur de iasomie poate fi adăugat în compoziţia cremelor şi loţiunilor, poate fi folosit ca ser pentru tenul matur sau pentru îngrijirea părului.

În ceea ce priveşte îngrijirea părului, în urma folosirii regulate a uleiului de iasomie, se obtine o îmbunatăţire a aspectului podoabei capilare, aceasta devine mai rezistentă şi are o strălucire naturală. Uleiul esenţial de iasomie întăreşte rădăcinile firelor de păr şi intensifică creşterea lui.

De asemenea, combate mătreaţa, vârfurile despicate, iritaţiile, inflamaţiile şi mâncărimea de pe scalp, datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antiinflamatoare, tonice, calmante, antihistaminice şi hidratante.