Băi din plante bune pentru reumatism

1 2 jpg jpeg

„În bolile reumatismale, unele plante şi-au dovedit eficienţa şi se folosesc cu succes în tratamentul extern; de aceea le recomand pentru efectul lor antiinflamator şi analgezic, spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Băile cu aceste plante alină durerile şi îmbunătăţesc mobilitatea articulaţiilor atât în cazul poliartritei reumatoide, cât şi în traumatismele la nivelul articulaţiilor. În acelaşi timp, remediile din plante nu prezintă efectele adverse întâlnite la medicamentele clasice.”

Coaja de fag alungă boala din oase

Dacă suferi de reumatism, poţi îmblânzi durerile reumatice cu ajutorul băilor locale folosind ca ingredient coja de fag. Pune într-o găleată cu cinci litri de apă patru pumni de coajă de fag lăsând să se macereze timp de 12 ore.

A doua zi, pune maceratul să fiarbă timp de 30 de minute, apoi toarnă-l în cadă pentru că este numai bun pentru o baie fierbinte. Repetă procedura 14 zile la rând şi vei constata că durerile ţi-au ieşit din oase.

Decoctul de tătăneasă, un calmant excelent

Durerile de picioare, de umeri, de mijloc, oricât de sâcâitoare ar fi ele poţi să le îmblânzeşti cu băi pentru care foloseşti ca „leac” decoctul de tătăneasă. Pentru preparare, ai nevoie de 25 de linguri de rădăcină de tătăneasă care trebuie să fiarbă într-o oală cu patru litri de apă o jumătate de oră.

După aceea, lasă decoctul în oala acoperită două ore, apoi strecoară-l şi toarnă-l în cadă. Stai în baie timp de 20de minute, vreme în care efectul antiinflamator se resimte din plin.

Citeşte şi:

- Măsuri simple de prevenire a reumatismului

- Apele minerale te vindecă de REUMATISM

- Scapă de reumatism cu aloe vera

Uleiul din germeni de grâu, pentru aplicaţii locale

O altă terapie eficientă în tratamentul afecţiunilor articulare este baia de tărâţe de grâu. Pune într-un tifon 30 de linguri de tărâţe de grâu. Săculeţul trebuie lăsat în cada cu apă fierbinte, având grijă să-l „plimbi”în cadă până când apa din cadă capătă o culoare maronie.

Baia trebuie să dureze 20 de minute. Pentru ca tratamentul să fie şi mai eficient, după baie poţi să ungi zonele dureroase cu ulei din germeni de grâu care poate fi procurat de la Plafar. Un alt ulei cu efect asemănător este cel de sunătoare. În ambele cazuri, tratamentul trebuie continuat vreme de 20 de zile.

Lemnul dulce are efect antiinflamator

Rădăcina de lemn dulce este renumită pentru efectele terapeutice antiinflamatoare şi calmante, adică exact proprietăţile indicate în combaterea reumatismului. Se recomandă decoctul preparat din rădăcină de lemn dulce atunci când durerile nu cedează nici ziua, nici noaptea.

Pentru o baie cu efecte calmante adaugi în apa de baie fierbinte un decoct preparat din plantă (patru linguri de rădăcină de lemn mărunţit pe care le fierbi în doi litri cu apă).

După 20 de minute, strecori decoctul şi-l torni în apa de baie. În paralel cu tratamentul extern, poţi să bei şi o infuzie tot din rădăcină de lemn dulce pe care o prepari dintr-o linguriţă de rădăcină de plantă şi din două pahare cu apă clocotită. Laşi ceaiul în oala în care a fiert până în ziua următoare să se macereze. Bei câte o jumătate de pahar de trei ori pe zi, după mesele principale.