Astm? Aşa îl ţii sub control

1 2 jpg jpeg

Încă de la început, este foarte important să ştii că în astm remediile naturiste nu pot înlocui tratamentul clasic prescris de medicul specialist. În paralel cu terapia alopată, poţi folosi însă şi câteva leacuri din plante, cu efecte dovedite în reducerea simptomelor astmului.

Această boală produsă de factori alergici sau infecţioşi duce la îngustarea căilor respiratorii, din cauza căreia apar manifestări precum îngreunarea respiraţiei (mai ales noaptea şi la efort), tusea, senzaţia de gheară în piept şi de lipsă de aer. Cimbrişorul calmează spasmele

Uleiul volatil din cimbrişor şi din isop recomandă aceste plante în tratamentul adjuvant al astmului, fiind ideale pentru calmarea spasmelor şi tusei astmatice. Din cimbrişor sau din isop poţi face o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă clocotită.

Bea zilnic cel mult două căni cu această infuzie. Efecte benefice are şi infuzia de unguraş, pe care o prepari dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte. Poţi consuma până la trei căni pe zi.

Secreţiile în exces de pe căile respiratorii pot fi reduse consumând pulbere de salvie, care are şi efect antiinfecţios.

Pulberea o obţii trecând planta uscată prin râşniţa electrică de cafea. Pentru că are în compoziţie uleiuri volatile care se evaporă repede, pulberea trebuie ţinută în borcane închise ermetic, pentru cel mult două săptămâni. Pulberea de salvie trebuie ţinută sub limbă, câteva minute, de patru ori pe zi, într-o cură de o lună.

Podbalul, bun expectorant

Mucilagii conţinuţi de podbal au acţiune emolientă şi antispastică, această plantă intrând în componenţa multor ceaiuri antiastmatice.

Prepară o infuzie din 2-3 linguri de frunze uscate de podbal la o cană cu apă, din care bei câte o lingură la trei ore. Şi infuzia de pătlagină îţi face bine dacă suferi de astm. Ai nevoie de o lingură de frunze uscate de pătlagină la o cană de apă; infuzia o bei pe parcursul întregii zile.

Muşeţelul, pentru inhalaţii

Levănţica, muşeţelul, cimbrul, cimbrişorul, menta şi rozamarinul sunt recomandate pentru inhalaţii, care reduc inflamaţiile căilor respiratorii. Amestecă în cantităţi egale aceste plante şi pune apoi două linguri cu această mixtură într-un litru de apă fierbinte.

Este bine ca inhalaţiile să fie făcute seara, înainte de culcare, sau ziua, dacă nu ieşi din casă. Poţi face până la trei inhalaţii pe zi. Tot din muşeţel, în combinaţie cu alte plante, poţi face gargară atunci când respiri greu şi ai tuse.

Pentru aceasta, ai nevoie de 20 g de flori de muşeţel, 20 g de frunze de nalbă mare, 30 g cimbru, 10 g de coada-calului şi 10 g de flori de levănţică. Pui două linguri din acest amestec la o cană cu apă şi faci gargară cu infuzie călduţă din oră în oră.

Infuzia concentrată reduce crizele

În timpul unei crize de astm, infuzia concentrată din plante poate scădea severitatea simptomelor. Amestecă 10 g de salvie cu 40 g de muşeţel, 40 g de trei-fraţi-pătaţi şi cu 10 g de levănţică.

Pune o lingură din acest amestec la o cană de apă fierbinte. Se pot bea două căni, pe parcursul unei zile. Şi copiii cu astm bronşic pot bea acest amestec, o cană pe zi.

Ce te mai poate ajuta dacă ai astm:

- pulberea de valeriană, luată de trei ori pe zi;

- tinctura de valeriană, 15-20 picături, de două ori pe zi;

- capsulele cu ulei de chimen negru, trei pe zi.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Cristina Pavel: competenţă apifitoterapie Centrul Raphael Medica, Bucureşti

Pentru tratarea astmului de natură alergică se pot folosi extracte de coacăz negru şi trei-fraţi-pătaţi. De asemenea, sunt de ajutor şi plante precum isopul, plămânărica, cimbrişorul, teiul şi levănţica. La acestea putem adăuga gelul de aloe vera.

Dacă astmul se declanşează pe un fond infecţios, atunci este bine să adăugăm extracte de echinacea şi propolis, care cresc imunitatea. Recomand, de asemenea, mersul la salină şi gimnastica respiratorie realizată cât mai des.

Click! de la cititori

Pentru astm, tuse sau bronşită, sunt bune inhalaţiile cu aburi de mentă. Împotriva răguşelii se poate folosi usturoiul amestecat cu miere. Lenuţa Vrânceanu, sat Izvoru, jud. Prahova