Remediu în sute de afecţiuni, plantele medicinale trebuie culese, uscate şi păstrate în condiţii speciale pentru a da rezultatele aşteptate. Care sunt condiţiile pentru uscarea plantelor află în rândurile de mai jos!

Fie că este vorba de sunătoare, mentă, tei sau de gălbenele - fiecare plantă trebuie recoltată, culeasă şi uscată într-un anumit mod pentru a beneficia de cea mai mare cantitate de principii active.

Astfel, ceaiurile, tincturile sau băile din plante dau rezultate după câteva utilizări.

Spaţiile pentru uscare, aerisite

Imediat după recoltare, plantele trebuie uscate în condiţii speciale.

Prin uscare, ele pierd din cantitatea de apă pe care o conţin şi care poate dăuna substanţelor vindecătoare.

Imediat după ce le-ai cules, plantele nu trebuie spălate, ci scuturate de pământ dacă este cazul.

Trebuie îndepărtate şi părţile din plantă de care nu avem nevoie sau cele care sunt atacate de insecte.

Uscarea plantelor pe cale naturală se poate face fie la umbră (majoritatea plantelor), fie la soare, cum este cazul rădăcinilor, bulbilor sau al fructelor.

Încăperile în care punem la uscat plantele trebuie să fie curate şi să aibă orificii de aerisire.

La casă, cel mai accesibil loc pentru uscarea plantelor este podul, fie o magazie, iar în apartamente ele pot fi uscate într-o debara sau o cameră goală.

Dacă nu sunt bine ventilate spaţiile, plantele se înnegresc şi mucegăiesc.

Nu amesteca plantele!

Pentru uscare, plantele trebuie puse în strat subţire pe o bucată de tifon sau pe o hârtie.

Evită să foloseşti hârtia de ziar, deoarece este toxică din cauza plumbului din cerneala folosită.

Din când în când, plantele trebuie răsfirate. De regulă, pe perioada verii, frunzele plantelor se usucă într-un interval de trei-şapte zile, iar rădăcina şi scoarţa în 20-30 de zile.

Atunci când usuci plante este foarte important să nu le amesteci între ele.

Puse în aceeaşi încăpere, plantele uşor mirositoare (muşeţelul, gălbenelele) pot ,,împrumuta“ mirosul puternic al mentei sau al valerianei, de exemplu.

Sunt uscate bine?

Frunzele şi florile sunt uscate bine atunci când foşnesc la atingere, în timp ce rădăcinile plantelor, cojile sau scoarţa trebuie să trosnească la rupere.

După uscare, plantele pot fi păstrate în pungi, saci de hârtie/de pânză, cutii de carton sau borcane colorate.

Recipientele nu trebuie ţinute lângă o sursă de căldură deoarece plantele îşi pierd din calităţile terapeutice.

La rândul lor, bucheţelele cu plante pot fi împachetate în hârtie curată sau în saci de pânză, astfel încât să păstrezi forma lor iniţială.

Dacă nu, le poţi mărunţi între palme după uscare, fie le tai cu foarfeca.

De la plante

* florile se culeg la începutul perioadei de înflorire;

* frunzele, la începutul şi după perioada de înflorire;

* rădăcinile se scot din pământ primăvara şi toamna;

* fructele se culeg în perioada coacerii.

Plante pe care le putem culege în luna august

afin (frunze, fructe); coriandru (fructe); anghinare (frunze, rădăcina); cruşin (scoarţă); busuioc (partea aeriană); frasin (flori); cătina albă (fructe); gălbenele (flori); chimen (fructe); hamei (frunze); cicoare (partea aeriană); isop (partea aeriană); cimbrişor (partea aeriană); lumânărică (flori); coacăz negru (fructe); mentă (partea aeriană); coada-calului (partea aeriană); mur (frunze); coada-şoricelului (partea aeriană); nalbă (frunze, flori); păpădie (rădăcini); sulfină (partea aeriană); patlagină (frunze); sunătoare (partea aeriană); pelin (partea aeriană); talpa-gâştei (partea aeriană); roiniţă (frunze); troscot (partea aeriană); salvie (flori); urzică (frunze)

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Cristina Răduţă, medic specialist medicină de familie competenţe în ayurveda, apifitoterapie şi în acupunctură Centrul de Sănătate O&D, Bucureşti, Tel: 0736.49.40.97

Tincturile se păstrează în medie doi ani, în locuri răcoroase, întunecate. Maceratul se prepară zilnic şi nu se păstrează mai mult de o zi nici măcar la frigider.

Întotdeauna după macerare se strecoară lichidul pentru a fi îndepărtate plantele care au stat la macerat.

Timpul de macerare variază de la 6 la 8-10 ore, în funcţie de temperatura mediului ambient.

Vara, de exemplu, timpul de macerare este mai redus, iar maceratul poate fi păstrat la rece.

Iarna, timpul de macerare este ridicat şi nu este necesar păstrarea la rece.

Gemoderivatele trebuie depozitate în locuri răcoroase, întunecoase, maximum cinci ani de la data recoltării.

Recomand consumarea ceaiului imediat după preparare.

Sfat: Cel mai bine este să culegem alte plante în fiecare an.