Anxietatea e o boala. Cum o recunosti si tratezi

1 anxietatea e o boala jpg jpeg

Fiecare dintre noi se simte, uneori, nelinistit. Daca nelinistea iti acapareaza, de ceva timp incoace, mare parte din zi, ia in calcul un posibil sindrom anxios. Anxietatea e o boala, una care iti poate afecta serios viata.

Cele mai cunoscute simptome sunt atacurile de panica, dar in numeroase cazuri, anxietatea e o boala tacuta, care se intaleaza fara sa deranjeze prea tare. Cei de la empower.com au scris despre anxietate si cred ca se vindeca mai simplu decat se crede.

Tulburarile anxioase sunt de doua feluri. Vorbim despre anxietatea generalizata, o afectiune cronica, manifestata printr-o senzatie repetata de neliniste si sentimentul ca s-ar putea intampla ceva rau, insotite de simptome fizice usoare. A doua forma este atacul de panica, fenomen care se produce brusc si are simptome atat de violente, incat poate fi confundat usor cu un atac de cord sau cu alta problema de sanatate grava. Deci lucrurile sunt destul de serioase, anxietatea se vindeca.

Stii care sunt cele mai comune simptome?

Cand te confrunti cu o situatie care poate fi periculoasa, anxietatea este o reactie normala. Cand simti pericolul, creierul transmite semnale de eliberare a unor homoni care pregatesc organismul pentru aparare. Muschii se incordeaza, pulsul si ritmul respiratiei se accelereaza, poate creste capacitatea de coagulare a sangelui – pentru eventualitatea in care te ranesti. Reactia aceasta iti poate afecta sanatatea, ducand la epuizare, probleme de concentrare, dureri de cap, confuzie, probleme cu stomacul sau/si cu tensiunea arteriala. Ti se pare cunoscuta si tie senzatia? Toata lumea trece in anumite momente prin stari similare. Daca ti se intampla des, atunci este vorba despre o problema serioasa si e cazul sa iei masuri. Esential este sa te gandesti ca nu e ceva anormal si ca anxietatea se vindeca!

Fa exercitii de respiratie si de numaratoare inversa

O modalitate excelenta de a combate anxietatea si stresul este sa numeri inapoi, de la zece la zero. Trebuie sa pronunti fiecare cifra astfel incat pana la zero sa maresti mult durata dintre cifre. Inainte de a spune un numar tragi aer in piept, il zici si apoi expiri profund. Numaratoarea inversa iti va permite sa te concentrezi asupra respiratiei si te forteaza sa incetinesti ritmul gandurilor negre care-ti invadeaza mintea.

Imagineaza-ti ceva placut

Incearca sa-ti proiectezi in minte imagini si situatii pozitive. Stai jos sau intinde-te. Respira adanc de zece ori si expira incet. Gandeste-te ca odata cu expiratia eliberezi si stresul din mintea ta. Cand inspiri, scrie-ti in minte, cu cea mai frumoasa caligrafie: pace, calm, armonie. La final, spune cu voce tare, de cel putin 25 de ori: sunt relaxat!

Plimba-te in aer liber

Cand simti ca ai nevoie de ajutor, fa o plimbare in natura si bucura-te de frumusetea care te inconjoara. Poti da o tura de bloc, daca nu ai parcul aproape. Prin acest gest, te indepartezi de starea de anxietate. Daca ploua, mergi la un film, de exemplu.

Anxietatea e o boala – incearca sa scapi de griji

Simti ca grijile te fac sa ai o atitudine exagerata si ai vrea sa gasesti butonul de on/off, ca sa iei o pauza de la starea de alarma? Fa o baie o ferbinte. Aprinde lumanari parfumate, foloseste spuma de baie, rasfata-te putin si acorda-ti cateva minute, daca nu zeci de minute bune numai pentru tine. Sa nu uiti sa dai telefonul pe silentios.

Tine un jurnal al temerilor

O modalitate sa te descarci de emotiile care iti produc anxietate este sa scrii ce simti in acele momente. Intr-un jurnal detaliaza cum te simti si care sunt cauzele care au declansat stresul cu care te confrunti. Scrie si ce solutii crezi tu ca sunt compatibile in situatia ta. Poti sa schimbi ceva? Din toata povestea ai ceva de castigat? Modul asta de gandire te va ajuta sa te eliberezi de stres.

Asterne pe foaie trairile

O modalitate sa te descarci de emotiile care iti produc anxietate este sa scrii ce simti in acele momente. Intr-un jurnal detaliaza cum te simti si care sunt cauzele care au declansat stresul cu care te confrunti. Scrie si ce solutii crezi tu ca sunt compatibile in situatia ta. Poti sa schimbi ceva? Aceasta tactica te va ajuta intr-o oarecare masura sa te eliberezi de stres.

Apeleaza la specialisti

Daca anxietatea te afecteaza intr-atat de tare, incat risti sa-ti pierzi locul de munca sau sa te desparti de persoana iubita, poate ar fi bine sa ceri ajutorul unui specialist. Acesta te va ajuta sa depasesti cu bine perioada critica si iti va acorda asistenta suplimentara. Anxietatea se vindeca precum orice alta afectiune- cu tratament, atentie si rabdare!