Ai acest simptom? Este posibil să ai probleme cu inima!

1 inima jpg jpeg

Problemele de respiraţie pot arăta prezenţa unei afecţiuni cardiace, iar pentru un diagnostic corect, este nevoie de consultarea medicului cardiolog şi a unui pneumolog.

Dificultatea de a respira în poziţie culcată, numită în termeni medicali ortopnee, care se ameliorează la ridicarea în şezut, este un simptom care poate însoţi insuficienţa cardiacă. Această boală apare când muşchiul inimii nu mai poate pompa cantitatea necesară de sânge pentru organism. Hipertensiunea arterială, infarctul, problemele valvelor, malformaţiile cardiace sau alte boli ale inimii netratate corespunzător pot cauza insuficienţă cardiacă.

Ortopneea poate să apară la câteva ore după culcare. „Unii oameni cu insuficienţă cardiacă se trezesc în miezul nopţii cu dificultăţi severe de respiraţie”, spun specialiştii de la Universitatea din Michigan citaţi de medisite.fr. De asmenea, la trezire mai pot să apară respiraţia şuierătoare, bătăile rapide ale inimii şi de senzaţia de sufocare. Dispneea (jenă respiratorie) paroxistică nocturnă, care trezeşte persoana din somn, este o manifestare care nu trebuie neglijată, pentru că inima poate fi afectată grav. De asemenea, insuficienţa cardiacă se mai poate manifesta prin dispnee la efort.

Ce simptome mai apar în insuficienţa cardiacă

Alte manifestări ale insuficienţei cardiace sunt oboseala (cauzată de lipsa aportului de oxigen şi de substanţe nutritive necesare muşchiului cardiac), ameţeala, bătăile puternice ale inimii, gleznele umflate, pierderea poftei de mâncare şi durerile la nivelul ficatului.  

Dacă ai astfel de simptome, mergi la medic. Este nevoie de un consult cardiologic complex, care include, printre altele, electrocardiograma de repaus, ecocardiografia, testul de efort, monitorizarea ambulatorie (Holter) EKG.

Citeşte şi: Cauzele surprinzătoare ale INFARCTULUI. Nu te-ai fi gândit la ele