Top 4 îndulcitori naturali şi cum îi includem în dietă (P)

1 2 jpg jpeg

În medie, 400 de calorii din cantitatea zilnică consumată de o persoană provin din zaharuri adăugate. Pentru că îndulcitorii artificiali precum aspartanul şi sucraloza vin la pachet cu o serie de efecte adverse, vă propunem patru îndulcitori naturali sănătoşi. Zaharurile rafinate au efecte secundare ce includ diabetul, cariile dentare, obezitatea, bolile cardiovasculare şi mai multe tipuri de cancer. Există, însă, substituenţi naturali care nu doar că nu vă afectează sănătatea, ci vă aduc o serie de beneficii substanţiale. Vă prezentăm patru îndulcitori naturali:

1. Miere crudă (64 de calorii per linguriţă)

Mierea este un super-aliment şi este unul dintre cei mai populari îndulcitori naturali. Are un conţinut bogat de enzime, antioxidanţi, fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, vitamina B6, ruboflavină, acid nicotinic. Împreună, aceşti nutrienţi esenţiali contribuie la neutralizarea radicalilor liberi în timp ce ajută la dezvoltarea bacteriilor sănătoase din tractul digestiv.

Este important însă ca mierea să fie crudă - odată ce mierea este pasteurizată îşi pierde multe din beneficii.

În primul rând, evitaţi să gătiţi cu miere crudă. O puteţi folosi atunci când mâncaţi cereale la micul dejun, amestecaţi-o cu iaurt natural ori utilizaţi-o atunci când pregătiţi sosuri pentru salate. Dacă vă doriţi să păstraţi nutrienţii din miere, ţineţi-o departe de căldură. Dacă vă place însă să folosiţi miere în cafea sau ceai, aşteptaţi până când lichidul se răceşte suficient cât să poată fi sorbit fără probleme înainte de a adăuga mierea.

2. Stevia (0 calorii)

Stevia provine din America de Sud şi a fost folosită vreme de sute de ani în regiune, fiindu-i recunoscute beneficiile aduse glicemiei şi pierderilor în greutate. Astăzi, stevia se găseşte peste tot în lume, sub formă lichidă, sub forma tabletelor dizolvante şi amestecuri pentru copt. Are zero calorii, zero carbohidraţi şi niciunul dintre efectele secundare ale îndulcitorilor artificiali.

Spre deosebire de mierea crudă, stevia poate fi folosită fără probleme în alimentele gătite cu ajutorul focului. Nu folosiţi, însă, aceeaşi cantitate pe care aţi folosi-o dacă aţi adăuga zahăr în preparatele dumneavoastră - stevia este de 200 de ori mai dulce decât zahărul.

3. Curmalele (66 de calorii per linguriţă)

Curmalele au un conţinut ridicat de potasiu, cupru, fier, magneziu, vitamina B6 şi mangan. Sunt uşor de digerat şi susţin metabolizarea proteinelor, a grăsimilor şi a carbohidraţilor. Studiile arată, de asemenea, că scad nivelele de colesterol din sânge.

Pentru a folosi curmalele ca îndulcitor, primul pas este realizarea unei paste care poate fi folosită în aproape orice reţetă culinară. Secretul este să înmuiaţi curmalele în apă caldă până se înmoaie. Păstraţi lichidul în care le-aţi înmuiat şi folosiţi-l mai târziu în realizarea pastei. Adăugaţi cât lichid consideraţi că este necesar, în funcţie de consistenţa pe care vă doriţi să o aibă pasta. Recomandat este, însă, ca pasta obţinută să aibă consistenţa untului de arahide. Pasta de curmale poate fi folosită în reţete de prăjituri şi torturi.

4. Zahărul de nucă de cocos (45 de calorii per linguriţă)

Cei mai multi oameni cunosc beneficiile apei de cocos, laptelui de cocos, fănii de cocos şi, bineînţeles, ale nucii de cocos proaspete. Acum, din ce în ce mai mulţi oameni folosesc zahărul de nucă de cocos ca îndulcitor natural, datorită conţinutului său bogat în minerale, fier, zinc, calciu, potasiu, antioxidanţi, fosfor ş.a.

Folosiţi zahărul din nucă de cocos în reţetele favorite exact cum aţi folosi şi zahărul.

Magazinul online

vă pune la dispoziţie o gamă foarte variată de îndulcitori naturali, precum şi sute de produse sută la sută benefice pentru organism, fie că e vorba despre suplimente alimentare, cereale, uleiuri terapeutice, cosmetice bio şi produse de îngrijire. Farmacia naturistă online Planteea este locul în care puteţi găsi tot ce aveţi nevoie!