Şerban Bubenek, şeful Societăţii Române de ATI: Cei doi medici au procedat corect

image

Prof. dr. Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie-Intensivă (ATI), a declarat la Digi24 că nu poate fi vorba despre omor cu premeditare în cazul medicilor puşi sub acuzare de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti.

Potrivit prof. dr. Şerban Bubenek, există dovezi ştiinţifice care arată că dozele mari de noradrenalină nu pot fi administrate pe perioade mari de timp şi că trebuie revenit la doze obişnuite în cazul pacienţilor cu tensiunea arterială mică.

Specialistul spune că nu este vorba despre întreruperea tratamentului cu noradrenalină în cazul pacientului decedat de la Spitalul Sf. Pantelimon. La o tensiune arterială medie de 30 până la 45 mm coloană de mercur zile întregi, cum ar fi fost cazul pacientului decedat, menţinerea dozelor mamut de 15 ml/oră, 20 ml/oră nu se justifică. Potrivit specialistului, recomandările ghidurilor indică revenirea la doza terapeutică, nu menţinerea dozelor mamut.

„Colegele noastre au redus la 1 ml/oră, ceea ce înseamnă între 100 şi 150 de naograme, deci doze fizologice”, a declarat prof. dr. Şerban Bubenek la Digi24. Potrivit lui, doctoriţele au acţionat corect.

Medicul mai adaugă că este nevoie de modificarea legislaţiei, pentru ca procurorii să poată apela la experţi medicali în astfel de situaţii.

Prof. dr. Şerban Bubenek consideră că nu poate fi vorba despre omor cu premeditare în cazul celor două doctoriţe de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Cea mai mare mortalitate din lume este la ATI, a mai completat medicul.

Ce este şi când se recomandă noradrenalina

Numită şi norepinefrină, noradrenalina este un medicament folosit de medici în cazurile în care este nevoie de normalizarea tensiunii arteriale. Această substanţă, pe care corpul o produce natural şi care este secretată în situaţii de stres, este utilizată în situaţii de vasodilataţie, hipotensiune, în insuficienţă cardiacă predominant dreapta.

Noradrenalina se foloseşte, de obicei, în fiole de 1 sau 2 ml, sub diverse forme farmaceutice, diluată în ser fiziologic şi pusă în injectomat, doza fiind stabilită de medic. Noradrenalina se administrează zile sau chiar săptămâni.