Ce pericole poate ascunde mașina de spălat vase?

Un studiu nou a dezvăluit că mașina de spălat vase poate fi plină de bacterii și ciuperci.

Microbii (bacterii, viruși și fungi) sunt peste tot, inclusiv în și pe corpul uman, așa că nu e deloc surprinzător că și aparatele de bucătărie îi găzduiesc.

Nu trebuie să te îngrijorezi prea tare, deoarece prof.dr Erica Hartmann, de la Universitatea Northwestern, spune că riscul de a te îmbolnăvi de la mașina de spălat vase este mic, dar există o categorie de persoane care sunt mai expuse, cei cu sisteme imunitare slăbite.

De ce sunt un habitat extrem?

Mașinile de spălat vase creează condiții fluctuante de la umed la uscat, de la căldură mare la temperaturi mai scăzute, combinate cu acizi de curățare și detergenți. De asemenea, ele conțin resturi de mâncare. Ca rezultat, doar anumite tipuri de microbi pot prospera în acest mediu.

shutterstock 2426972507 jpg

Mașina de spălat vase este un habitat extrem, care poate încuraja dezvoltarea de fungi, bacterii, virusuri. Foto: Shutterstock

Un studiu recent a examinat garniturile de cauciuc din 24 de mașini de spălat vase și a găsit că cele mai comune bacterii includ Pseudomonas, Acinetobacter și Escherichia. Acestea sunt de obicei inofensive, dar pot cauza infecții la persoanele cu sisteme imunitare compromise. Cele mai comune ciuperci găsite au fost Candida, Cryptococcus și Rhodotorula, considerate în mod normal inofensive.

Cum intră microbii în mașina de spălat vase?

Principalul punct de intrare pentru fungi este apa de la robinet care alimentează mașina de spălat vase, dar și mâncarea, animalele de companie și oamenii sunt surse potențiale. În ceea ce privește bacteriile, se crede că mâncarea contaminată este principala sursă.

Pentru a ține microbii sub control, evită să deschizi mașina de spălat vase înainte de a se răci. Șterge garnitura de cauciuc cu o cârpă uscată la sfârșitul fiecărui ciclu. De asemenea, se recomandă folosirea unei soluții de înălbitor de 10% pentru a curăța garnitura și interiorul mașinii o dată pe săptămână.

Expertul în întreținerea casei, Bob Vila, recomandă curățarea mașinii de spălat vase o dată pe lună, folosind un proces în trei pași:

Pasul 1: Curățarea scurgerii

Scoate raftul de jos și inspectează scurgerea, îndepărtând orice murdărie sau resturi de mâncare acumulate.

Pasul 2: Spălare cu oțet

Golesște mașina. Pune o cană de oțet alb într-un recipient sigur pentru mașina de spălat pe raftul superior și rulează un ciclu cu apă fierbinte.

Pasul 3: Clătire cu bicarbonat de sodiu

Presară o cană de bicarbonat de sodiu pe fundul mașinii de spălat vase și rulează un ciclu scurt cu apă fierbinte.

Prin urmarea acestor sfaturi, mașina ta de spălat vase va fi mereu curată și sigură pentru folosire.

Sursa: Ba-Ba