Mâncarea din spitale poate fi şi sănătoasă, şi gustoasă!

image

Asociația ”Din grijă pentru copii” anunță finalizarea cu succes a proiectului pilot - ”Gustos și sănătos în farfuria din spital” prin care schimbă meniurile din spitalele de pediatrie.

Asociația ”Din grijă pentru copii” – asociație care are ca obiectiv educația pentru sănătatea copiilor și îmbunătățirea condițiilor de spitalizare în instituțiile medicale de pediatrie – a implementat începând cu luna ianuarie 2024 proiectului pilot ”Gustos și sănătos în farfuria din spital”, în cadrul Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu” din București, proiect care are obiectivul de a îmbunătăți mâncarea pe care o primesc copiii în perioada de spitalizare.

Proiectul face parte dintr-un program complex de educație cu focus pe nutriția clinică pediatrică și este o inițiativă ambițioasă care reușește, prin intermediul oamenilor care-l coordonează, să transforme meniurile din spitalele de pediatrie, astfel încât acestea să fie și hrană, și suport în vindecare.

Este importantă personalizarea dietei

”Nutriția clinică și personalizarea alimentației în funcție de patologia specifică a copilului internat joacă un rol esențial în procesul de recuperare. Adaptarea alimentației la nevoile fiecărui mic pacient sprijină nu doar refacerea fizică, ci și confortul emoțional, oferindu-i energia necesară pentru a lupta împotriva bolii. Astfel, o nutriție adecvată în spital devine un pilon central în îngrijirea medicală, asigurând că fiecare copil primește sprijinul necesar pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate”, spune Ema Mărgineanu, dietetician și nutriționist licențiat, parte din proiectul ”Gustos și sănătos în farfuria din spital”.

image

Pornit în urmă cu 8 luni în cadrul Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu” din București, proiectul pilot a avut 3 componente de bază: echilibrarea și diversificarea meniurilor deja existente și utilare în bucătărie – prin introducerea unor ingrediente noi care îmbogățesc nutrițional masa, prin calcul al valorilor nutriționale și prin conturarea unor meniuri specifice patologiilor întâlnite în spital, prin achiziționarea unui cuptor profesional, a unor aparate mici de bucătărie și a accesoriilor de care era nevoie; implementarea unor tehnici de gătit cât mai sănătoase, care să păstreze nutrienții din alimente și care să fie potrivite copiilor, tehnici predate și apoi implementate pe parcursul celor 8 luni de către chefi și tehnolog în alimentație implicați în proiect; schimbarea modului în care prânzul, masa caldă și cea mai consistentă a zilei, este transportat de la bucătărie în salon și servit copiilor – prin schimbarea vaselor de unică folosință cu vase reutilizabile, transportate în tăvi termoizolante, specifice sistemului de catering și a organizării circuitului nou implementat prin dotarea unui spațiu dedicat spălătoriei tăvilor și a vaselor reutilizabile. Toate aceste etape fac ca produsul final din farfurie să fie savurat de către cei mici și de însoțitorii acestora și să aducă bucurie, dar mai ales putere în vindecare.

image

Echipa de implementare a fost compusă din reprezentanții Asociației – Magda Popescu- Biclineru și Victoria Olteanu, doi chefi bucătari cu experiență, Iulian Șușală și Ionuț Efrim, care au însoțit echipa de bucătari și asistenți de bucătari ai spitalului pe parcursul implementării noilor tehnici de preparare, un chef cu experiență în diete medicale, care este și nutriționist acreditat, Laura Eremia, un dietetician licențiat, Ema Mărgineanu, inginerul în industria alimentară, Gabriela Berechet și medicii de pe secțiile de pediatrie și gastroenterologie, dr. Ana Maria Davițoiu (Director medical și Șef secție Pediatrie), dr. Iulia Țincu (Șef secție gastroenterologie), dr. Luiza Bordei, medic gastroenterolog care au întregit echipa.

”O echipă multidisciplinară face întotdeauna diferența în implementarea unui proiect și ne bucurăm mult că toți cei care ne-au fost alături au făcut, într-adevăr, echipă! Rezultatele se văd în farfuria celor mici și în starea lor de spirit atunci când servesc noile preparate! Este important să spunem că echipă facem și cu finanțatorul proiectului, Lidl România, care ne susține întreaga activitate și care crede împreună cu noi în schimbare, în oameni și în puterea lui ”împreună””, spune Magda Popescu-Biclineru, vicepreședinte Asociația ”Din grijă pentru copii”.

Punctul forte al noilor meniuri este diversificarea felurilor de mâncare. Spre exemplu, dacă înainte de proiect meniurile celor mici aveau ca sursă de proteină principală doar carnea de pui, acum meniurile conțin și carne de vită, de două ori pe săptămână, și o masă cu ficăței. Ca și garnitură, au fost introduse couscousul, cartoful în diferite feluri și fasolea păstăi, hummusul cu salată de legume, iar cu gândul la bucuria celor mici, gustarea de la ora 4 este acum un dulce bun, ca la bunica - pandișpanul cu fructe, banana bread, budinca de orez cu lapte și plăcinta Dolongaci.

Dacă mâncarea era preparată mai mult prin fierbere, acum cuptorul nu stă nicio clipă liber, prepararea este una care să mențină nutrienții din alimente, dar și gustul savuros. Pentru aportul de gust nu lipsește din bucătărie plantele aromatice - oregano, turmeric, cimbru, scorțișoara.

Toate aceste modificări au făcut ca rezultatul din farfurie să fie așa cum îi spune și numele proiectului – gustos și sănătos chiar dacă provocarea mare a fost ca aceste meniuri să fie încadrate în suma pe care spitalul o are alocată de la stat!

”Ne-am dorit ca proiectul implementat în Spitalul clinic de copii ”Dr. Victor Gomoiu” să devină un proiect pilot, exemplu de practică într-o bucătărie de spital și să poate fi replicat ori de câte ori putem și avem finanțare, astfel încât, la un moment dat să putem spune cu mândrie, de ce nu, că ”în toate spitalele de pediatrie din țară se mânâncă gustos și sănătos”. Încă din primăvară avem deja încă o ușă larg deschisă pentru a-l implementa, la Spitalul de Pediatrie din Pitești! Acolo va fi nevoie de o mică renovare în blocul alimentar, de utilare și de reconfigurarea meniurilor. Ne vor însoți aceiași specialiști, același sponsor și același entuziasm care vine doar din dorința noastră mare de a face bine pentru copiii din spital. Detalii despre proiect se găsesc pe site-ul nostru www.dingrijapentrucopii.ro și pe www.gustossisanatos.ro. Avem nevoie în continuare de susținere pe toate planurile!”, spun reprezentanții Asociației ”Din grijă pentru copii”.