Fereşte-te de alimentele cu un conţinut ridicat de mercur!

1 2 jpg jpeg

Găsit în mod natural în mediul înconjurător, mercurul este utilizat în minerit, la arderea cărbunilor, dar şi în agricultură, ajungând să se răspândească pe calea aerului, apei sau a solului. Mercurul folosit la fabricarea termometrelor poate fi inhalat în urma spargerii accidentale a termometrului, prin evaporarea mercurului la temperatura camerei. O altă cale prin care substanţa poate ajunge în corpul uman este prin consumul unor alimente cu un conţinut mare de acest element chimic, notat cu Hg.

S-a tot vorbit despre faptul că anumiţi peşti din apele contaminate cu mercur sunt otrăvitori pentru organismul uman, dacă sunt consumaţi în cantitate mare. Aceştia absorb această substanţă chimică periculoasă. În acest caz, când mercurul ajunge în apă îşi modifică structura şi devine, prin transformare, metil-mercur.

Aşadar, dacă nu ştii de unde provine peştele evită să-l cumperi, căci este dăunător sănătăţii. După un timp, mercurul va fi eliminat prin urină şi materiile fecale, dar, în cazul femeilor care alăptează, poate ajunge la copil, prin intermediul laptelui matern.

Peştele şi fructele de mare

Consumate în limite normale, acestea sunt alimente bogate în nutrienţi, Omega-3 şi au un procent mic de grăsimi saturate, contribuind la sănătatea inimii şi ajutând în procesul de creştere şi dezvoltare a copiilor. Nu trebuie mâncate în exces, pentru că aproape toţi peştii şi crustaceele au ceva urme de mercur. Totuşi anumite specii de peşti din unele regiuni conţin mari cantităţi de mercur.

Cine trebuie să evite alimentele cu mercur

Femeile însărcinate pot transmite fătului această „otravă“, ceea ce poate duce la afectarea sistemului nervos. De altfel, mercurul este foarte periculos şi pentru rinichi. Prin urmare, copiii, femeile gravide, cele care intenţionează să rămână gravide şi cele care alăptează trebuie să evite consumul de alimente precum: scrumbia, peştele-spadă, rechinul. De asemenea, nu au voie să se hrănească nici cu peşti oceanici prădători din ape infestate cu mercur.

Cere sfatul medicului dacă doreşti să mănânci peşte pentru a îţi recomanda ce anume şi în ce cantitate. De regulă, specialiştii spun ca aceste categorii să mănânce săptămânal maxim 340 g de peşte sau scoici, care au un nivel slab de mercur.

Printre peştii care au cel mai scăzut conţinut de Hg se numără: somnul, homarul, somonul, unele specii de ton.

Atenţie la sushi!

Un fel de mâncare pentru gurmanzii din întreaga lume, sushiul este de regulă preparat din carne de ton, „renumită“ din cauza conţinutului ridicat de mercur. Printre simptomele intoxicării cu această substanţă enumerăm: tulburările de mişcare (incapacitatea de a coordona mişcările), cele de vorbire, probleme la mers sau cu auzul. Tot aici intră şi deteriorarea văzului, furnicăturile de la nivelul întregului corp şi slăbirea muşchilor.

Peştele şi fructele de mare ar trebui să fie consumate după ce au fost gătite şi să nu se consume crude deoarece există riscul de îmbolnăvire cu anumite bacterii sau virusuri.