Care sunt zilele cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2023

 În Postul Paştelui, care este mai aspru, sunt mai puţine zile cu dezlegare la peşte.

image

În unele zile de post, Biserica îngăduie consumul de peşte, pentru a mai îmbogăţi meniul modest care presupune abţinerea de la carne, ouă şi produse lactate. Peştele este un simbol creştin. Conform legendelor, Iisus ar fi mâncat peşte fript şi puţină miere după ce a înviat.

Care sunt zilele de post şi posturi în calendarul ortodox 2023

Conform calendarului ortodox 2023, sunt consemnate următoarele zile de post şi posturi mari:

▬Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti

▬Ajunul Bobotezei (5 ianuarie )

▬Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august )

▬Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie )

▬Postul Sfintelor Pasti (27 februarie - 15 aprilie )

▬Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (12 iunie - 28 iunie )

▬Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august - 14 august )

▬Postul Nasterii Domnului (14 noiembrie - 24 decembrie)

Vezi şi: Mănânci mămăligă? Iată ce trebuie să afli!

Doar două zile cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2023

Cunoscut ca fiind un mai aspru, Postul Paştelui 2023, care durează de la 27 februarie până la 15 aprilie, are doar două zile de dezlegare la peşte:

Sâmbătă, 25 martie 2023: Bunavestire

Duminică, 9 aprilie 2023: Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor

Care sunt cei mai sănătoşi peşti pentru consum

Dincolo de semnificaţiile religioase, peştele este un aliment sănătos, pe care medicii îl recomandă de două ori pe săptămână, în cadrul unei alimentaţii sănătoase. „Peştele reprezintă una din cele mai sănătoase opţiuni din cadrul unei diete, pentru conţinutul crescut de acizi graşi nesaturaţi, proteine, vitamine şi nutrimente, însă din cauza poluării apei, în special cu mercur, trebuie să avem grijă la alegerile pe care le facem”, explică dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.  

Potrivit specialistului, este indicat să consumăm: cod, păstrăv, somon, sardine, hering, biban de mare şi calcan. În schimb, sunt de evitat tonul, macroul, rechinul, merluciul şi pangasiusul, din cauza conţinutului de mercur.

Vezi şi: Ce ar trebui să faci cu pielea peștelui? Trebuie consumată sau aruncată?