5 motive pentru care e sănătos să mănânci peşte

1 shutterstock 116988127 jpg jpeg

Sursă de proteine şi de acizi graşi Omega-3, peştele poate fi inclus în alimentaţia persoanelor de toate vârstele, pentru că are are multe beneficii pentru sănătate, dacă ştii cum să-l alegi şi să-l pregăteşti.

Bogat în proteine, vitamina D3 şi acizi graşi Omega-3, importanţi încă din perioada de dezvoltare prenatală, peştele poate fi consumat crud, fiert, la abur, la grătar sau prăjit, simplu sau cu diverse legume, fructe sau sosuri, care fac din el o masă delicioasă. Cele mai multe nutrimente se găsesc în peştele gras (somon, ton, păstrăv, macrou, sardine, hering). E bine să acorzi atenţie surselor de provenienţă a peştelui, deoarece nu toate sunt sigure. E indicat ca peştele pentru consum să fie pescuit în libertate, într-o zonă nepoluată, deoarece altfel riscă să conţină mercur sau bifenili policloruraţi (substanţe organice folosite în industrie, care ajung prin deversări în râuri şi oceane şi care pot persista mult în natură, de la câteva zeci de zile până la câteva sute de ani). Iată ce beneficii are peştele pentru sănătate!

Scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral

Atacul de cord şi AVC-ul sunt două cauze majore de moarte prematură la nivel mondial, iar peştele, şi în special cel gras, după cum au arătat numeroase studii, este unul dintre alimentele cele mai prietenoase cu sănătatea cardiovasculară. Se recomandă a se consuma peşte de cel puţin 2 ori pe săptămână (în total, aproximativ 350 de grame) pentru a micşora riscul cardiovascular.

Are importanţă majoră în dezvoltarea fătului

Acizii graşi Omega-3 şi acidul docosahexaenoic (DHA) au o importanţă deosebită în procesul de creştere, venind cu beneficii în special pentru dezvoltarea corespunzătoare a creierului şi a sistemului ocular. Din acest motiv, este indicat ca femeile însărcinate şi cele care alăptează să consume peşte gătit şi care nu se află la risc de a fi contaminat cu mercur sau conţine cantităţi reduse: somonul, heringul, sardinele, păstrăvul, macroul de ocean, anşoa. Atenţie! Gravidele trebuie să evite complet peştii care înmagazinează toxine cu uşurinţă, precum rechinul, macroul rege, anghila şi peştele-spadă, precum şi orice peşte afumat, scoicile şi sushi-ul.

Poate preveni şi trata depresia

Afecţiune mentală tot mai răspândită, depresia este caracterizată de moral şi energie scăzute, tristeţe neîntreruptă şi lipsa interesului pentru aproape orice activitate. Cercetări din ultimii ani au arătat că un consum regulat de peşte, de 2 ori pe săptămână, scade riscul unei persoane neafectate de a dezvolta depresie şi este eficient ca adjuvant pe lângă medicaţia persoanelor depresive. Efectul benefic este pus pe seama acizilor graşi Omega-3 din peşte.

Poate reduce riscul de astm la copii

Numărul copiilor afectaţi de astm a crescut în ultimii 20 de ani, dar la fel s-a întâmplat şi cu metodele de terapie. Studii recente arată că peştele consumat cu regularitate de copii le scade riscul de astm. În ceea ce-i priveşte pe adulţi, efectele nu au fost semnificative.

Protejează vederea vârstnicilor

Degenerescenţa maculară legată de vârstă este prima cauză a tulburărilor de vedere care afectează adulţii trecuţi de 65 de ani. Se pare că acizii graşi Omega-3 din peşte sunt responsabili cu protecţia vederii pe o perioadă mai îndelungată. De asemenea, declinul mental care apare la vârstnici poate fi încetinit prin consumul săptămânal de peşte gras.