Sunt periculoase ouăle pentru sănătatea inimii?

Ouăle sunt pline de proteine și nutrienți, dar pot ele cu adevărat să ridice nivelul colesterolului? Află ce spun noile studii și cum poți include ouăle, în mod corect în alimentația ta.

Pentru majoritatea dintre noi, ouăle sunt un aliment de bază la micul dejun. Fie că este vorba despre un ou fiert, o omletă pufoasă sau un ou poșat, există multe moduri de a savura acest aliment versatil. Bogate în proteine de înaltă calitate, vitamine și minerale, ouăle ajută la construirea masei musculare, susțin funcția cerebrală și oferă o senzație de sațietate pentru mai multe ore.

Oua ochiuri FOTO Shutterstock jpg

Legătura dintre nivelul de colesterol și consumul de ouă a fost mereu controversată. Foto: Shutterstock. 

Totuși, conținutul lor de colesterol ridică adesea semne de întrebare legate de nivelul colesterolului din sânge și de sănătatea inimii. Mulți se întreabă dacă mâncatul zilnic de ouă ar putea crește riscul bolilor cardiovasculare.

Adevărul este că ouăle pot influența colesterolul, dar nu întotdeauna, și există modalități simple de a le consuma în siguranță.

Care este diferența dintre colesterolul „bun” și „rău”?

Colesterolul este adesea înțeles greșit, dar el este de fapt esențial pentru mai multe funcții vitale ale organismului – ajută la producerea hormonilor, a vitaminei D și a acizilor biliari necesari pentru digestia grăsimilor.

Există două tipuri principale de colesterol:

  • LDL (low-density lipoprotein), cunoscut drept colesterolul „rău”, care se poate depune pe pereții arterelor, îngustându-le și crescând riscul de boli de inimă.
  • HDL (high-density lipoprotein), colesterolul „bun”, care ajută la eliminarea LDL din sânge și protejează inima.

„Ficatul tău produce în mod natural colesterol, dar și alimente precum carnea, brânza și gălbenușurile pot contribui la creșterea acestuia. Scopul nu este să eliminăm complet colesterolul, ci să menținem un echilibru sănătos între LDL și HDL”, explică nutriționista clinică Khushma Shah.

Cât colesterol conține un ou?

Majoritatea colesterolului dintr-un ou se află în gălbenuș, aproximativ 186 miligrame per ou mare. Deoarece nivelurile crescute de LDL în sânge sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, mult timp s-a recomandat evitarea colesterolului alimentar, cum este cel din ouă.

Un studiu realizat la Universitatea Northwestern din Chicago, care a analizat date din șase studii americane și aproape 30.000 de participanți, a constatat că consumul a jumătate de ou pe zi era asociat cu un risc ușor crescut de boli de inimă și deces.

Totuși, cercetări mai recente sugerează că această legătură ar putea fi exagerată. Colesterolul din alimente nu se traduce direct printr-un colesterol ridicat în sânge la majoritatea oamenilor, deoarece ficatul ajustează producția proprie de colesterol în funcție de dieta ta.

Colesterolul din alimente afectează direct sănătatea inimii?

Surprinzător, nu atât de mult pe cât se credea odinioară. Potrivit Harvard Health Publishing, ficatul și nu dieta, este principala sursă de colesterol din sânge.

Ceea ce influențează cu adevărat nivelurile de colesterol sunt grăsimile saturate și grăsimile trans, care se găsesc în alimente precum baconul, untul și produsele de patiserie.

Așadar, un ou pe zi este în general sigur pentru majoritatea persoanelor. Diferența o face cu ce îl combini: un ou prăjit cu brânză și unt este complet diferit de un ou fiert servit cu pâine integrală și avocado.

Este sigur să mănânci ouă zilnic?

Da, pentru majoritatea persoanelor sănătoase. Un studiu amplu din 2018, publicat în jurnalul Heart din China, care a implicat aproape jumătate de milion de adulți, a arătat că cei care consumau un ou pe zi aveau un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral decât cei care le mâncau rar.

Ouăle furnizează, de asemenea, antioxidanți precum luteina și zeaxantina, care protejează vederea și reduc inflamațiile. Când sunt consumate cu moderație și ca parte a unei diete echilibrate, ouăle pot fi un aliment benefic pentru inimă.

Cum poți include ouăle într-o dietă sănătoasă pentru inimă?

Consumă ouă cu moderație, în cadrul unei diete echilibrate. „În loc să asociezi ouăle cu unt, bacon sau brânză, combină-le cu legume, ierburi aromatice sau cereale integrale. Astfel mesele tale rămân bogate în nutrienți și limitezi grăsimile saturate – adevărata cauză a nivelului ridicat de LDL”, recomandă Khushma Shah.

Ouăle fierte sau poșate sunt opțiuni mai bune decât cele prăjite. Consumul a unu-două ouă pe zi, alături de fructe, legume și alimente integrale, este o alegere sigură și benefică pentru inimă și sănătatea generală.

Ouăle nu sunt dușmanul, dar contează modul în care le gătești și restul alimentelor din farfurie.

Sursa: Health Shots