Poate postul ajuta la combaterea cancerului?

Există un număr tot mai mare de dovezi care susțin rolul postului atât în tratamentul, cât și în prevenirea cancerului, scrie Medical News Today.

Unele cercetări sugerează că postul ajută la combaterea cancerului prin scăderea rezistenței la insulină și a nivelurilor de inflamație. Postul poate inversa, de asemenea, efectele afecțiunilor cronice, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2, care sunt ambii factori de risc pentru cancer.

De asemenea, cercetătorii susțin că postul poate face celulele canceroase mai receptive la chimioterapie, protejând în același timp alte celule. Postul poate, de asemenea, să întărească sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea cancerului care este deja prezent.

Îmbunătește sensibilitățea la insulină

Insulina este un hormon care permite celulelor să extragă glucoza din sânge pentru a o folosi ca energie.

Când sunt disponibile cantități mari de alimente, celulele din organism devin mai puțin sensibile la insulină. Această rezistență la insulină înseamnă că celulele nu mai răspund la semnalele date de insulină, ceea ce duce la niveluri mai mari de glucoză în sânge și la o stocare mai mare de grăsimi.

Când aprovizionarea cu alimente este limitată, corpul uman încearcă să conserve cât mai multă energie posibil și o modalitate prin care realizează această sarcină este să facă membranele celulare mai sensibile la insulină. De aceea, celulele pot metaboliza insulina mai eficient, eliminând glucoza din sânge.

la medic _ shutterstock 221050738 jpg

Postul este o bună metodă de prevenție a inflamației. Foto: Shutterstock

O mai bună sensibilitate la insulină îngreunează creșterea sau dezvoltarea celulelor canceroase.

Inversează efectul afecțiunilor cronice

Unele cercetări au arătat că afecțiuni precum obezitatea și diabetul de tip 2 sunt factori de risc pentru cancer. Ambele sunt legate de un risc mai mare de cancer și de rate de supraviețuire mai scăzute.

Un studiu de caz din 2017 a analizat efectul postului pe termen scurt asupra diabetului de tip 2. Participantul la studiu a postit timp de 24 de ore de două până la trei ori pe săptămână.

După 4 luni de post, participantul a avut o scădere cu 17,8% a greutății și o reducere cu 11% a taliei.

De asemenea, nu mai au nevoie de tratament cu insulină după 2 luni de acest tip de post.

Promovarea autofagiei

Autofagia este un proces celular în care părți ale celulelor se descompun pentru reutilizare ulterioară. Autofagia este esențială pentru menținerea funcției celulare adecvate și, de asemenea, ajută la apărarea celulelor din organism. Ea joacă un rol important în prevenirea și tratarea cancerului.

Mai multe studii efectuate pe șoareci sugerează că autofagia poate preveni cancerul. Aceste studii arată cum lipsa autofagiei duce la niveluri mai scăzute de gene de suprimare a tumorii.

Îmbunătățirea calității vieții în timpul chimioterapiei

Postul poate ajuta la reducerea durerilor de cap și a grețurilor legate de chimioterapie. Unii cercetători cred că postul îmbunătățește răspunsul oamenilor la chimioterapie, deoarece:

·      favorizează regenerarea celulară

·      protejează sângele împotriva efectelor nocive ale chimioterapiei

·      reduce impactul efectelor secundare, cum ar fi oboseala, greața, durerile de cap și crampele

Un studiu din 2018 a descoperit că postul poate îmbunătăți calitatea vieții la persoanele supuse chimioterapiei pentru cancerul de sân sau cancerul ovarian. Studiul a presupus o perioadă de post de 60 de ore, începând cu 36 de ore înainte de începerea tratamentului cu chimioterapie.

Rezultatele au arătat că participanții care au ținut post în timpul chimioterapiei au raportat o toleranță mai mare la chimioterapie, mai puține efecte secundare legate de chimioterapie și niveluri mai mari de energie în comparație cu cei care nu au postit.

Întărirea sistemului imunitar

Un studiu din 2014 a examinat dacă postul produce efecte de combatere a cancerului în celulele stem ale șoarecilor. Celulele stem sunt importante datorită abilităților lor regenerative.

Cercetătorii au arătat că postul de 2-4 zile poate proteja celulele stem împotriva efectelor negative ale chimioterapiei asupra sistemului imunitar.

Postul activează, de asemenea, celulele stem ale sistemului imunitar pentru a se reînnoi și a se repara.

Acest studiu arată că postul nu numai că reduce deteriorarea celulelor, ci și reface globulele albe din sânge și le înlocuiește pe cele deteriorate.

Celulele albe luptă împotriva infecțiilor și distrug celulele care pot provoca boli. Când nivelurile de celule albe din sânge scad ca urmare a chimioterapiei, aceasta afectează negativ sistemul imunitar. Aceasta înseamnă că organismul se luptă mai greu cu infecțiile.

Numărul de globule albe din organism scade în timpul postului. Cu toate acestea, atunci când ciclul de post se încheie și organismul primește hrană, nivelul globulelor albe din sânge crește.

Cum se poate posti?

Postul se referă la a nu mânca deloc sau a consuma foarte puține calorii pentru o anumită perioadă de timp. Ciclurile de post pot dura de la 12 ore la 3 săptămâni.

Perioadele de post scurte și prelungite au rezultate promițătoare în tratamentul și prevenirea cancerului, potrivit studii multiple. În prezent, nu este clar care program de post produce cele mai bune rezultate.