Peştele previne depresia şi protejează vederea

1 peste jpg jpeg

Bogat în proteine, vitamina D3 şi acizi graşi Omega-3, importanţi încă din perioada de dezvoltare prenatală, peştele vine cu o serie de beneficii pentru sănătate.

Cele mai multe nutrimente se găsesc în peştele gras (somon, ton, păstrăv, macrou, sardine, hering), care poate fi consumat de persoane de toate vârstele. Iată ce beneficii are peştele pentru sănătate!

Ţine la distanţă atacul de cord şi AVC-ul

Infarctul şi accidentul vascular cerebral sunt două cauze majore de moarte prematură la nivel mondial, iar peştele, şi în special cel gras, după cum au arătat numeroase studii, este unul dintre alimentele cele mai prietenoase cu sănătatea cardiovasculară. Se recomandă a se consuma peşte de cel puţin 2 ori pe săptămână (în total, aproximativ 350 de grame) pentru a micşora riscul cardiovascular.

Important în creşterea sănătoasă a fătului

Acizii graşi Omega-3 şi acidul docosahexaenoic (DHA) au o importanţă deosebită în procesul de creştere, venind cu beneficii în special pentru dezvoltarea corespunzătoare a creierului şi a sistemului ocular. Din acest motiv, este indicat ca femeile însărcinate şi cele care alăptează să consume peşte gătit şi care nu se află la risc de a fi contaminat cu mercur sau conţine cantităţi reduse: somonul, heringul, sardinele, păstrăvul, macroul de ocean, anşoa. Mare atenţie! Gravidele trebuie să evite complet peştii care înmagazinează toxine cu uşurinţă, precum rechinul, macroul rege, anghila şi peştele-spadă, precum şi orice peşte afumat, scoicile şi sushi-ul.

Antidepresiv natural

Afecţiune mentală tot mai răspândită, depresia este caracterizată de moral şi energie scăzute, tristeţe neîntreruptă şi lipsa interesului pentru aproape orice activitate. Cercetări din ultimii ani au arătat că un consum regulat de peşte, de 2 ori pe săptămână, scade riscul unei persoane neafectate de a dezvolta depresie şi este eficient ca adjuvant pe lângă medicaţia persoanelor depresive. Efectul benefic este pus pe seama acizilor graşi Omega-3 din peşte.

Micşorează riscul de astm la copii

Numărul copiilor afectaţi de astm a crescut în ultimii 20 de ani, dar la fel s-a întâmplat şi cu metodele de terapie. Studii recente arată că peştele consumat cu regularitate de copii le scade riscul de astm. În ceea ce-i priveşte pe adulţi, efectele nu au fost semnificative.

Responsabil cu protecţia vederii la vârstnici

Degenerescenţa maculară legată de vârstă este prima cauză a tulburărilor de vedere care afectează adulţii trecuţi de 65 de ani. Se pare că acizii graşi Omega-3 din peşte sunt responsabili cu protecţia vederii pe o perioadă mai îndelungată. De asemenea, declinul mental care apare la vârstnici poate fi încetinit prin consumul săptămânal de peşte gras.

Citeşte mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale peştelui:

8 motive pentru care ar trebui să consumi peşte

De câte ori pe săptămână este bine să mâncăm peşte