Acestea sunt bolile pentru care se acordă pensie de invaliditate!

Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza anumitor boli pot beneficia de pensie de invaliditate.

image

Au dreptul la pensie de invaliditate persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA, a bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca şi a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii, potrivit Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti.

Neoplaziile fac referire la cancer. Orice pacient diagnosticat cu cancer trebuie să ştie că are unele drepturi precum concediu medical plătit integral timp de un an şi jumătate, că nu poate fi demis, nu i se poate schimba locul de muncă şi, după ce revine în câmpul muncii şi nu i se mai potriveşte munca fizică, are dreptul de a i se oferi un alt post.

Schizofrenia este o boală cronică psihiatrică manifestată la nivelul gândirii, al perceţiilor, emoţiilor şi sentimentelor. Boala are deficite cognitive care perturbă, printre altele, atenţia şi memoria. Tulburările de somn, scăderea performanţelor profesionale, izolarea, neglijarea aspectului exterior şi a igienei personale se numără printre manifestările schizofreniei.

SIDA este afecţiunea provocată de infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), care ataca şi distruge progresiv sistemul imunitar.

Vezi şi: De la câţi centimetri în talie se vorbeşte de sindrom metabolic. Dr. Adrian Copcea explică

Cine mai are dreptul la acest tip de pensie

Mai pot beneficia de pensie de invaliditate:

● elevii, ucenicii şi studentii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă în urma accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;

● persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă în urma participării la Revoluţia din decembrie 1989 sau în legatură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989 (au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă persoanelor care au suferit accidente de muncă).

Vezi şi: Ce boli se pot trata în staţiunile din România. Cura balneară, indicată şi persoanelor sănătoase

Cele 3 grade ale invalidităţii

În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

 • de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;

  • de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;

 • de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul expert al asigurărilor sociale.