3 hormoni din natură

2 jpg jpeg

Năprasnicul tratează infertilitatea

Bărbaţii şi femeile care au probleme de infertilitate din cauze hormonale pot consuma zilnic ceai de năprasnic, trei căni pe zi, timp de o lună şi jumătate. În cazul sterilităţii feminine, dar şi în amenoree (lipsa menstruaţiei) şi în frigiditate, este indicată cura cu tinctură de lemn-dulce: câte trei linguriţe pe zi, timp de două săptămâni. Tot pentru îmbunătăţirea fertilităţii este recomandat şi ceaiul de trifoi roşu şi de frunze de zmeur, câte două căni pe zi, timp de trei luni, precum şi ceaiul de urzică, consumat o dată pe zi. Uleiul din seminţe de in poate normaliza echilibrul estrogen-progesteron, important în reproducere.

Mărar pentru tulburările menstruale

Pentru dereglările de ciclu menstrual, există unele plante care pot regla echilibrul hormonal şi care se pot utiliza sub formă de ceaiuri sau de tincturi. Dintre ceaiuri, cele mai potrivite sunt cele de măceş, de salvie, de coada şoricelului, de creţişoară şi de traista ciobanului, consumate de trei ori pe zi, timp de două săptămâni. Având o acţiune asemănătoare estrogenului, tinctura de mărar poate regla ciclul menstrual, având rezultate şi în combaterea hirsutismului (pilozitate excesivă). De asemenea, pulberea de mărar este recomandată în amenoree, iar tinctura, în dismenoree (menstruaţie dureroasă). În cazul menstruaţiilor abundente, se pot consuma ceai de coada-şoricelului, ceai de coada-racului şi ceai de traista-ciobanului.

Muguri de zmeur, indicaţi în menopauză

În urma instalării menopauzei, apare o scădere progresivă a secreţiei de hormoni feminini, estrogen şi progesteron, ceea ce duce la apariţia unor simptome fizice şi emoţionale. În afară de starea de oboseală, bufeuri, uscăciune vaginală şi de iritabilitate, sunt favorizate şi afecţiuni precum osteoporoza şi bolile cardiovasculare. Tratamentul cu fitoestrogeni (estrogeni vegetali) este o alternativă pentru terapia de substituţie hormonală. Soia, seminţele de floarea-soarelui, germenii de lucernă sunt câteva surse de fitoestrogeni, în timp ce mugurii de zmeur, tinctura de coada-şoricelului şi extractul de cimicifuga racemosa au o acţiune asemănătoare progesteronului. Cele mai indicate ceaiuri în menopauză sunt ceaiul de creţişoară, de salvie, de coada-şoricelului şi de trifoi roşu.