Niciun părinte, nici măcar cei care fumează nu suportă gândul că adolescentul lor are acest viciu. Dar ca să îl ajuţi pe adolescent să renunţe este nevoie să dai dovadă de mult tact şi răbdare.

Adesea, persoanele cel mai bine intenţionate greşesc cel mai mult în încercarea lor de a "ajuta" fumătorii să renunţe. Dar, în cazul adolescenţilor, avantajul este că viciul nu se află în stadiul dependenţei. Tocmai de aceea trebuie să intervii prompt, dar cu delicateţe şi să-ţi ajuţi copilul să înlăture motivul pentru care a ales să fumeze.

Majoritatea fumătorilor au început în adolescenţă

Studiile arată cu 80% din fumătorii adulţi au început acest viciu în adolescenţă. Mai mult, Asociatia Americană a specialiştilor în pneumologie estimează că dintre adolescenţii care trag primul fum de ţigară din viaţa lor, jumătate vor deveni fumatori inrăiţi.

În aceste condiţii nu este de mirare că intri în panică atunci când ştii că adolescentul tău fumează. Mai mult, îţi este teamă că acesta ar putea avansa cu viciul şi către substanţe ilegale, încurajat de anturaj.

Indică-i alternative

Adolescenţii pot adopta obiceiuri care le pun sănătatea în pericol, pentru că traversează o criză de identitate. Sunt prea mici pentru a fi consideraţi adulţi, dar, pe de altă parte, li se cere maturitate şi responsabilitate. De aceea, adolescenţii pot avea impresia falsă că dacă fumează sau beau alcool îşi testează şi îşi depăşesc limitele.

Este adevărat că, oricât ai încerca, prin interdicţii vei reuşi doar să le creşti curiozitatea. Prin urmare, nu este indicat să copleşeşti copilul cu sfaturi, cicălindu-l în continuu şi urmărindu-i fiecare mişcare. Mai degrabă explică-i faptul că are toate calităţile necesare pentru a se impune în faţa celorlalţi şi că fumatul nu îl face cu nimic mai special.

Propune-i în schimb alte activităţi care i se potrivesc şi care i-ar spori încrederea în sine. Înscrie-l la fotbal, la dansuri sau poate la cursuri de desen sau de chitară. Toate aceste activităţi extraşcolare îi vor distrage atenţia de la viciu şi, în plus, îi vor aduce, în cercul lui de prieteni şi nu numai, popularitatea după care tânjeşte.

Fii tu însuţi un exemplu!

Dacă vrei ca adolescentul tău să nu devină fumător, poartă cu el discuţii clare şi deschise despre acest subiect. Dar dacă tu însuţi eşti fumător, copilul va avea în permanenţă acces la ţigări şi va fi tentat să te imite. De aceea, este esenţial să te laşi de fumat dacă vrei ca adolescentul să renunţe, pentru că puterea exemplului are un impact mult mai mare decât sfaturile.

Fă-l conştient de avantajele renunţării

Pentru adolescenţi, faptul că fumatul creşte riscurile apariţiei bolilor de inimă, pe cel de cancer la plămâni sau că scurtează viaţa cu 10 ani nu sunt argumente valabile. Dar dacă îi spui că vei dubla suma de bani pe care îi strânge dacă nu mai cheltuie pe ţigări şi astfel îşi poate cumpăra ceva ce îşi doreşte mult, atunci ai putea avea mai mult succes.