Tratament FIV cu ovule donate: cum se alege donatoarea și pentru cine este recomandată procedura

image

Tot mai multe cupluri cu probleme de reproducere aleg fertilizarea in vitro (FIV). Una dintre procedurile folosite este tratament FIV cu ovule donate, despre care ne-a vorbit dr. Lucie Švabíková, Ph.D., medic șef PFC și specialist FIV, Prague Fertility Centre.

1. Ce este tratamentul FIV cu ovocite donate?

Fertilizarea in vitro (FIV) cu ovocite donate implică utilizarea ovocitelor provenite de la o donatoare anonimă, selectată cu grijă și sănătoasă, pentru a fi fertilizate cu spermatozoizii partenerului. Această opțiune este recomandată femeilor care întâmpină dificultăți în conceperea unei sarcini folosind propriile lor ovocite.

2. Cine poate beneficia de tratamentul de FIV cu ovocite donate?

Femeile care au experimentat eșecuri repetate în tratamentul FIV cu propriile ovocite, cele cu un număr limitat de ovocite de înaltă calitate din cauza vârstei sau a unei stimulări hormonale ineficiente, precum și cele cu ovare subdezvoltate sau afectate de boli genetice transmisibile grave sau tratamente invazive precum chimioterapia.

3. Cum sunt selectate donatoarele?

Donatoarele sunt selectate în funcție de fenotipul pacientei (culoarea părului, a ochilor și a pielii, înălțimea etc.), de grupa sanguină și de orice alte preferințe personale.

4. Cum este evaluată starea lor de sănătate?

Toate donatoarele noastre sunt supuse unui examen medical, genetic și psihologic. Acestea sunt o măsură fundamentală pentru a garanta sănătatea și siguranța procedurii de FIV.

5. Cum  va decurge procesul după verificarea stării de sănătate a donatoarei?

Medicul va întocmi un protocol de tratament pentru a sincroniza ciclul menstrual al pacientei cu cel al donatoarei, astfel încât să fie pregătită pentru transferul de embrioni la momentul ideal. De asemenea, etapa preliminară include și un tratament hormonal (sub formă de pilule) pentru a pregăti în mod optim mucoasa uterină (endometrul) pentru implantarea embrionului. Medicul împreună cu pacienta stabilesc data la care va avea loc controlul ginecologic ecografic.

6. Care este rata de succes a tratamentului FIV cu ovocite donate versus cu cele proprii?

În cazul tratamentului cu ovocite donate rata de succes este de 69%. Datorită unei abordări individuale și unei combinații de metode de reproducere asistată, putem ajuta până la 90% dintre cupluri în 4 cicluri. Însă, trebuie să existe răbdare, deschidere și încredere reciprocă între pacient și medicul specialist ca tratamentul să fie eficient.

7. În cât timp poate avea loc procedura FIV după controlul inițial în cazul procedurii cu ovocite donate?

Tratamentul poate începe imediat, fără a fi nevoie ca pacienta să fie pe o listă de așteptare. Există posibilitatea ca sarcina să apară în doar 4 săptămâni.

image

Dr. Lucie Švabíková, Ph.D., medic șef PFC și specialist FIV, Prague Fertility Centre