Infecţiile de care orice gravidă trebuie să se ferească. Sfatul medicului
Femeile însărcinate sunt mai predispuse infecțiilor vaginale. În lipsa tratamentului, starea de sănătate a gravidei poate fi afectată, la fel și evoluția sarcinii.
Infecția vaginală (sau genitală) apare când mediul vaginal este perturbat de o bacterie care afectează pH-ul zonei, respectiv aciditatea care oferă protecție naturală împotriva microorganismelor. Simptomele pot varia în funcție de agentul patogen - în timp ce unele infecții nu prezintă deloc simptome, altele se manifestă prin: secreții vaginale anormale, care pot fi dense, albe, galbene sau verzui, mâncărime sau arsură în zona vaginală, însoțită de roșeață și umflare, disconfort sau durere în timpul urinării sau actului sexual și sângerare vaginală anormală, însoțită de crampe. Nediagnosticate și netratate, pot crește riscul de naștere prematură sau, dacă sunt transmise de la mamă la făt, există riscul ca starea de sănătate a bebelușului să fie afectată. De asemenea, unele infecții îi poate provoca mamei probleme la nivelul tractului urinar sau la nivelul organelor reproducătoare. Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie, ne spune care sunt cele mai comune tipuri de infecții vaginale în timpul sarcinii, simptomele acestora și cum pot fi tratate.
Vaginoză bacteriană
Dezechilibrul bacteriilor din vagin provoacă vaginoză bacteriană, un tip comun de infecție vaginală în timpul sarcinii. Se manifestă prin secreții abundente, cu miros deranjant sau dureri abdominale și poate duce la complicații precum travaliu prematur și greutate mică a bebelușului la naștere. De obicei, se tratează prin administrarea de antibiotice prescrise de medic.
Candidoză vaginală
Infecția cu candida, o ciupercă ce există în mod normal în vagin, este un alt tip de infecție genitală des întâlnită în perioada sarcinii. Se dezvoltă excesiv din cauza dezechilibrelor florei vaginale și provoacă mâncărime, arsuri și o scurgere densă, albă. Tratamentul pentru candida include antifungice.
Vezi şi: Candidoza: cum o poți controla și ce greșeli in tratament trebuie să eviți. Explicațiile medicului
Herpes genital
Un alt tip de infecție care poate apărea în timpul sarcinii este herpesul genital, fiind cauzată de virusul herpes simplex. În timpul sarcinii, herpesul poate fi transmis la copil, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate. Simptomele herpesului genital includ răni sau vezicule, mâncărime și durere.
Alte infecții
Gonoreea, sifilisul și virusul papiloma uman (HPV) sunt infecții care se transmit pe cale sexuală. Netratate, acestea pot afecta organele genitale, iar simptomele sunt: durere, scurgeri vaginale abundente, mâncărime sau senzație de arsură la urinat. Gonoreea şi sifilisul se tratează cu antibiotice.
Ce spune medicul
Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie:
Este important ca femeile însărcinate să efectueze controale prenatale regulate și să informeze medicul dacă observă vreo modificare a secreției vaginale sau experimentează orice disconfort sau durere în zona genitală, deoarece unele infecții nu prezintă simptome. Diagnosticul și tratamentul infecțiilor vaginale în timpul sarcinii pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la asigurarea sănătății atât a mamei, cât și a copilului. Pentru a preveni infecțiile genitale în timpul sarcinii, gravidele trebuie să respecte o bună igienă și să folosească protecție în timpul activității sexuale. De asemenea, ar trebui să evite dușurile vaginale, care pot perturba echilibrul natural al bacteriilor din vagin.