Ce înseamnă pierderea sarcinii pentru o femeie. Sfaturile psihologului

image

Avortul spontan are loc înainte de a 20-a săptămână de sarcină. Aproximativ între 10%-20% dintre femeile însărcinate vor suferi un avort spontan, informează mayoclinc.org. 

Pierderea unei sarcini are un impact imens asupra psihicului unei femei. Pe lângă faptul că aceasta trebuie să fie asigurată că poate conta oricând pe cei dragi, este bine să nu evite ajutorul specializat, când simte că este necesar.

Care sunt cauzele principale ale avortului spontan

Cauzele care duc la pierderea sarcinii sunt multiple, printre acestea regăsindu-se:

-fumatul și consumul de alcool;

-vârsta de peste 35 de ani a gravidei;

-sarcina anembrionară. Sarcina anembrionară apare în momentul în care nu se formează un embrion sau embrionul se formează, dar este absorbit înapoi de organism, informează mayoclinc.org. Printre principalele cauze ale sarcinii anembrionare sunt anomaliile cromozomiale sau morfologice ale embrionului;

-sarcina molară. În sarcina molară fătul nu dezvoltă. Aceasta apare atunci când ambele seturi de la spermatoizi provin de la tată;

-sarcina extrauterină;

-malformații uterine;

-consumul de medicamente interzise, precum anumite antibiotice, anticoagulantele sau anticonvulsivele.

În ceea ce privește recuperarea fizică după un avort spontan, aceasta poate varia în funcție de complicațiile care au produs pierderea sarcinii. Este posibil să te simți obosită și lipsită de vlagă, în această perioadă. În cazul reluării vieții sexuale, se recomandă așteptarea până ce sângerarea post-avort se oprește și reluarea vieții sexuale, în urma recomandărilor medicale.

Cum îți revii emoțional după pierdere. Sfatul specialistului

Din cauza faptului că avortul spontan poate cauza schimbări emoționale majore este foarte important să ai răbdare cu tine în această perioadă.

„Suferința psihică provocată de pierdere are implicații emoționale, fizice, comportamentale, sociale și spirituale. Deși avortul spontan este considerat a fi cea mai comună complicație în sarcină, acesta este în continuare unul dintre cele mai puțin recunoscute tipuri de traumă, pierderea unei sarcini având un puternic impact emoțional asupra psihicului unei femei.”, spune Adriana Pîrvu, psihoterapeut în cadrul centrului de psihoterapie și psihiatrie Bellanima. De asemenea, specialista spune că femeile care au suferit un avort spontan pot experimenta sentimente de rușine, durere emoțională sau sentimentul că sunt „defecte”. „Pierderea este dublă, întrucât nu se referă doar la făt, ci și la speranțele și visurile de viitor legate de copil”, adaugă Adriana Pîrvu. Pentru a putea trece peste această perioadă este foarte important ca femeia să accepte și să recunoască perioada de doliu.

Multe femei pot avea tendința să se izoleze, în urma avortului spontan, de aceea este important, ca pe parcursul recuperării, acestea să fie susținute continuu de persoanele apropiate cât și de specialiștii în psihologie și psihoterapie, avertizează specialista. De asemenea, aceasta spune că emoțiile prin care poate trece o femeie în urma pierderii unei sarcini pot varia de la șoc și neîncredere, vinovăție, furie, frică, tristețe sau regret până la unele simptome fizice precum oboseala, insomnia, greața, amețeala, scădere bruscă în greutate sau îngrășare bruscă, cât și durerile cronice.  

„Toate aceste simptome fizice și/sau psihice se estompează în timp pe parcursul acceptării pierderii și regăsirii păcii interioare. Psihoterapia de cuplu poate fi de ajutor, de asemenea, în special în cazul acelor cupluri care au trecut prin mai multe pierderi de sarcină de-a lungul timpului”, adaugă Adriana Pîrvu.

Vezi şi: Poate avortul să creeze infertilitate?

Mai există speranța unei noi sarcini

Doar pentru că ai pierdut o sarcină sau mai multe, nu înseamnă că nu vei mai avea posibilitatea de a avea un copil sănătos. Este esențial să te recuperezi întâi fizic și psihic, pentru ca mai apoi să discuți cu medicul ginecolog despre faptul că intenționezi să rămâi din nou însărcinată. Acesta îți va recomanda, printre altele, testele și analizele necesare pentru a preveni eventuala pierdere a viitoarei sarcini.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.miscarriageassociation.org.uk 

https://www.mayoclinic.org