Ce trebuie să faci pentru a avea un copil atunci când sarcina nu apare natural?

image

Visul de a avea un copil poate deveni realitate chiar și pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea, datorită tehnicilor de reproducere umană asistată medical (RUAM).  Cea mai avansată și eficientă metodă este fertilizarea in vitro (FIV), dar, însă, în funcție de caz, medicul specializat în reproducere umană asistată poate indica și alte proceduri, precum stimularea ovariană sau inseminarea artificială. Pentru a stabili care este cea mai potrivită soluție, sunt necesare consultații pentru infertilitate, urmate de efectuarea unor analize și a unor investigații specifice, pentru ambii parteneri, la recomandarea medicului.

Fertilizarea in vitro este indicată cuplurilor care nu obțin o sarcină în mod spontan după cel puțin 12 luni de contacte sexuale neprotejate sau după 6 luni, dacă partenera are peste 35 de ani, și la care alte tratamente pentru infertilitate nu au dat rezultate. În cazul unor afecțiuni care provoacă infertilitate, fertilizarea in vitro poate fi singura opțiune de a obține o sarcină, iar în astfel de situație, medicul va recomanda de la început efectuarea unei proceduri FIV.

Procedura de fertilizare in vitro este una complexă, în care pacienta trebuie să urmeze cu strictețe mai multe etape. Metoda implică recoltarea și fertilizarea ovulelor în mod artificial, în laborator. Ulterior, embrionii astfel rezultați sunt implantați în uterul pacientei.

Este important de știut că în urma fertilizării in vitro pot rezulta mai mulți embrioni viabili. Însă doar unul sau doi dintre aceștia vor fi transferați în uterul pacientei. Embrionii rămași, dacă sunt de calitate și au potențial evolutiv, sunt criogenați pentru stocare și pot fi folosiți într-un ciclu de fertilizare ulterior, dacă nu se obține o sarcină de la prima încercare.

Odată instalată sarcina obținută prin fertilizare in vitro, aceasta trebuie monitorizată cu atenție, într-o maternitate modernă, dotată cu secție de terapie intensivă neonatală, care să facă parte dintr-un spital multidisciplinar, astfel încât pacienta să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale. Acestea sunt condiții esențiale pentru o naștere în deplină siguranță, cu risc cât mai mic de complicații, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru bebeluș.

La Centrul FIV SANADOR, cuplurile care se confruntă cu infertilitate au acces la servicii medicale de reproducere umană asistată la cele mai înalte standarde de calitate. Centrul funcționează atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi. Echipa medicală, foarte bine pregătită și cu vastă experiență, își desfășoară activitatea în acord cu protocoale și proceduri de ultimă oră.

Pacientele însărcinate pot opta în continuare pentru serviciile Maternității SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România. Aici, gravidele beneficiază de o monitorizare completă a sarcinii, prin consultații de specialitate, analize și investigații specifice, inclusiv ecografii de morfologie fetală și teste genetice prenatale, dacă există indicație.

Bebelușii care vin pe lume la Maternitatea SANADOR primesc cele mai bune îngrijiri pe Secția de Neonatologie. De asemenea, nou-născuții prematuri și cei cu probleme de sănătate sunt stabilizați pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu echipamente de ultimă generație, care susțin funcțiile vitale și îi ajută să se adapteze mai ușor la viața extrauterină.