Aceste semne arată că un cuplu se va despărţi!

image

Lipsa contactelor sexuale şi certurile dese pot anunţa destrămarea unui cuplu. @Shutterstock

Relațiile sunt complicate, chiar și pentru cei care par să dețină secretul vieții perfecte. Mai mult, chiar și cele mai stabile și mai frumoase cupluri  vor avea momente în care se vor gândi la depărțire. Și totuși, când este cazul să pui la îndoială relația și să iei în calcul divorțul, ca unică rezolvare?

Vă certaţi frecvent

Semnalul alarmant care nu mai permite reparații decât în cazuri absolut excepționale este acela în care relația este ancorată în conflicte constante. Este vorba despre un conflict „cronic” care afectează în mod devastator sănătatea fizică și mentală a celor doi parteneri de cuplu. Acest conflict permanent este însoțit și de stagnare, atunci când nu mai există evoluție și transformare a cuplului, când este prezentă deconectarea emoțională și abuzul în forme diverse, de la cel emoțional și fizic la cel finaciar.

Nu mai aveţi contacte sexuale

Când au ajuns în acest punct, partenerii de cuplu se află în fața unui divorț iminent. Un semn clar al eșecului conjugal este lipsă de interes pentru sex și de comunicare pe acest subiect. Dacă nu există nicio motivație rămasă pentru a schimba situația și partenerii nu solicită ajutor din partea unui terapeut de cuplu, atunci o rezolvare a problemei care să-i elibereze pe parteneri poate fi despărțirea.

Violență domestică

Abuzul fizic şi cel verbal sunt semnale certe că poţi să iei în considerare divorțul. Statisticile în privința violenței domestice arată că abuzatorul va continua acest comportament, chiar și atunci când declară să dorește să se schimbe sau că regretă. Dar dincolo de acest aspect, violența domestică nu este un lucru de iertat deoarece compromite persoanei sănătatea și siguranța. Mai mult, victimele violenței domestice au nevoie de sprijin și este foarte impotant să-l obțină atât de la instituțiile abilitate, cât și de la familia extinsă.

Absenţa implicării

Căsniciile se confruntă adesea cu o varietate de provocări și ambii soți trebuie să se angajeze să rezolve problemele, nu doar unul dintre ei. Un partener nu poate trece toate încercările pe cont propriu. De la probleme mari la conversații zilnice, dialogurile necesită două persoane prezente și dispuse să facă un efort comun. Când acest lucru nu se întâmplă, divorțul devine o consecință.

Pierderea conexiunii

Multe persoane căsătorite cu un partener deconectat emoțional suferă de sentimente de izolare și deznădejde. Deși unii parteneri aleg să trăiască în căsnicii în care deconectarea emoțională nu este considerată o problemă, pentru cei mai mulți, lipsa acestei conexiuni afective cronice este greu de acceptat. Pentru aceștia este mai înțelept să se despartă, deoarece consecințele pot și periculoase, știut fiind că, de exemplu, singurătatea în relație poate favoriza apariția depresiei.

Lipsa de sprijin

Ascultarea activă este vitală în relații. Atunci când niciunul dintre soți nu își face timp să audă cu adevărat ceea ce exprimă celălalt, mesajul este că ceea ce gândește și simte celălat nu contează pentru tine. În căsniciile sănătoase, ambii parteneri lucrează în echipă de la educație parentală, la conducerea gospodăriei, până la sprijinirea ambițiilor personale ale celuilalt. Dacă nu mai aveți obiective comune și lucrați complet separatat la fericirea personală este un semn de probleme serioase.