Poţi face amnezie după un contact sexual? Cazul real al unui bărbat

Contactele sexuale sunt una dintre cele mai plăcute activităţi, evident, când sunt consimţite de ambii parteneri. În afara numeroaselor beneficii pe care le are inclusiv asupra sănătăţii, viaţa sexuală poate avea şi efecte ciudate.

image

După un contact sexual poate să apară o amnezie, care, din fericire, durează mai puţin de 24 de ore. Foto: Shutterstock

Unul dintre astfel de efecte este amnezia. Au fost descrise câteva cazuri de astfel de situaţii, iar unul dintre ele este cel al unui bărbat de 66 de ani, care a ajuns la un spital din Limerick, Irlanda. Timp de o oră înainte de a fi văzut de medici, bărbatul i-a îngrijorat pe membrii familiei lui. El uitase să sărbătorească data aniversară a căsătoriei sale, lucru de care şi-a dat seama când a văzut un reminder pe telefon. Cu toate acestea, familia sa - soţia şi fiica -, au celebrat evenimentul. În rest, îşi amintea tot, în afară de ceea ce s-a întâmplat cu o zi înainte de a ajunge la spital, informează futura-sciences.com.

Citeşte şi: 5 motive pentru care bărbaţii nu mai au chef de sex

Diagnostic: amnezie globală tranzitorie

Controlul medical nu a relevat boli care să îi afecteze memoria; bărbatul având totuşi problemele specifice vârstei - hipertensiune, nivel crescut al colesterolului şi inflamaţii articulare. El a mărturisit că a a mai avut un episod amnezic cu șapte ani mai devreme. Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN) nu a evidenţiat anomalii, deoarece a fost făcut după 72 de ore de la amnezie. Dacă ar fi fost efectuată la timp, medicii ar fi putut vedea imagini sugestive pentru amnezia globală tranzitorie, o tulburare de memorie care se menţine sub 24 de ore. Printre factorii declanşatori ai acestui tip de amnezie se numără: contactele sexuale, stresul puternic, durerea intensă, intrarea în apă foarte rece. Amnezia globală tranzitorie apare, de obicei, la bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Bărbatul le-a declarat medicilor că amnezia a apărut la 10 minute după ce a avut un contact sexual cu soţia sa. Şi amnezia precedentă avusese loc în aceleaşi condiţii. Din fericire, acest tip de amnezie durează puţin, iar acesta nu este un motiv să nu te bucuri de contactele sexuale!