Începi să uiţi? Iată cauzele posibile!

1 shutterstock 1510054118 jpg jpeg

Ai ├«nceput, de la o vreme, s─â ui┼úi mai mult ca de obicei ┼či te ├«ngrijoreaz─â acest lucru? Tulbur─ârile de memorie u┼čoare sunt considerate normale, pe m─âsur─â ce ├«naint─âm ├«n v├órst─â. Totu┼či, nu trece cu vederea aceste episoade, c─âci pot anun┼úa instalarea demen┼úei.

Pierderea memoriei, uitarea accidental─â sau permanent─â, care face ca persoana ├«n cauz─â s─â nu-┼či mai poat─â aminti fapte, nume, ├«nt├ómpl─âri din trecutul recent sau mai ├«ndep─ârtat ori informa┼úii acumulate de-a lungul timpului, se poate manifesta brusc sau poate evolua ├«n timp.

Poate s─â par─â ceva obi┼čnuit ca, pe m─âsur─â ce ├«naint─âm ├«n v├órst─â, s─â devenim ceva mai uituci. O dat─â cu trecerea timpului, informa┼úiile stocate ├«n creier, mai cu seam─â cele pe care nu le reactualiz─âm, se estompeaz─â, se pierd detalii, pentru ca, ├«n cele din urm─â, s─â dispar─â. ├Äntr-o anumit─â propor┼úie, uitarea este normal─â. Lucrurile se complic─â ├«ns─â c├ónd uitarea se transform─â ├«n dese pierderi de memorie.

De ce apar pierderile de memorie

Tulbur─ârile de memorie sau st─ârile de amnezie care influen┼úeaz─â activit─â┼úile de zi cu zi pot avea cauze din cele mai diverse: unele banale, altele nu, dar important este c─â pot fi tratate cu at├ót mai u┼čor, cu c├ót sunt luate m─âsuri mai din timp. Diagnosticul pus de un specialist clarific─â situa┼úia, fiindc─â pierderile de memorie pot fi cauzate de numeroase probleme medicale, nefiind ├«ns─â mereu cazul de demen┼ú─â senil─â sau Alzheimer. Amnezia poate fi declan┼čat─â de factori precum:

  • Anumite medicamente cum ar fi:
  • Benzodiazepinele  folosite ├«n tratarea st─ârilor anxioase ┼či de agita┼úie. Pe l├óng─â efectul de relaxare benefic pe care ├«l produc, acestea pot bloca trecerea informa┼úiilor corect de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung. Benzodiazepinele sunt folosite de asemenea ├«n timpul opera┼úiilor pentru anesteziile generale.
  • Statinel. Medicamente folosite pentru reducerea colesterolului au ca efect secundar influen┼úarea activit─â┼úii creierului, mai exact, pierderea memoriei pe termen scurt.
  • Antidepresivele. Tratamentele indicate ├«n tratamentul depresiei ┼či atacurilor de panic─â produc la peste 30% dintre pacien┼úii perioade de pierderi de memorie, iar la peste 50% probleme de concentrare.
  • medicamentele pentru ├«ncetinirea ritmului cardiac ┼či pentru reglarea tensiunii arteriale pot avea ca reac┼úie advers─â blocarea unor substan┼úe chimice care ajut─â la buna func┼úionare a memoriei.
  • Somniferele pot bloca ┼či ele leg─âtura dintre memoria pe termen scurt ┼či cea pe termen lung.

Pentru toate aceste substan┼úe care stau la baza mai multor tipuri de medicamente exist─â ┼či ├«nlocuitori mai ÔÇ×prieteno┼či cu organismulÔÇŁ. Important este ca, atunci c├ónd consta┼úi c─â apar tulbur─âri de memorie s─â vorbe┼čti cu doctorul care ┼úi-a prescris tratamentul pentru a rezolva situa┼úia.

  • Diverse traume, spre exemplu, pierderea unei persoane apropiate, pot declan┼ča un episod amnezic care se explic─â prin ├«ncercarea creierului de a atenua ┼čocul, c├ót ┼či depresia, mai ales c├ónd aceasta dureaz─â ┼či recidiveaz─â. Totu┼či, pentru clarificare este necesar un consult de specialitate.
  • Accidentele, situa┼úii ├«n care pierderea memoriei este o consecin┼ú─â a impactului.
  • Stresul ┼či anxietatea reduc sensibil capacitatea de concentrare, ceea ce poate duce la momente de neaten┼úie, c├ónd lucruri de rutin─â sunt uitate: ÔÇ×Am ├«ncuiat oare u┼ča?ÔÇŁ ÔÇ×Unde mi-am pus cardul?ÔÇŁ etc.
  • Consumul excesiv de alcool deterioreaz─â leg─âturile neuronale ┼či poate produce alter─âri ale activit─â┼úii cerebrale serioase. Alcoolismul produce deficit de vitamin─â B12, fiindc─â alcoolul dezechilibreaz─â procesul de absorb┼úia a vitaminei.

Vitamina B12 menţinerea sănătatea creierului

Lipsa vitamina B12, prezent─â mai ales ├«n produsele de origine animal─â, poate produce tulbur─âri de memorie, iar simptomele acestei avitaminoze pot fi confundate cu cele ale bolii Alzheimer (st─âri de confuzie, dezorientare ┼či nelini┼čte). Este bine de ┼čtiut c─â, pe m─âsura ├«naint─ârii ├«n v├órst─â, scade capacitatea organismului de a asimila vitamina B12. ├Än majoritatea cazurilor, deficitul acestei vitamine duce la anemie ┼či st─âri de oboseal─â. Sunt ├«ns─â cazuri c├ónd poate s─â duc─â la sl─âbirea memoriei. C├ónd caren┼úa de vitamin─â B12 este de lung─â durat─â, se pot produce leziuni neurologice ireversibile. Sfatul specialistului

Dr. Ioana Cr─âciun

medic specialist medicin─â intern─â,

Spitalul Medicover, Bucure┼čti

Tulbur─ârile de memorie apar┼úin afec┼úiunilor neurodegenerative caracterizate prin alterarea progresiv─â ┼či persistent─â a func┼úiilor cognitive. ├Ämb─âtr├ónirea afecteaz─â ┼či creierul. V├órsta ├«n sine nu produce boala, dar reflect─â impactul factorilor de risc acumulat ├«n timp. Tulbur─ârile u┼čoare de memorie sunt considerate parte a procesului natural de ├«mb─âtr├ónire, cele moderat-severe apar┼úin ├«ns─â unor boli serioase, dou─â dintre ele fiind mai frecvente: boala Alzheimer ┼či demen┼úa vascular─â. ├Än Alzheimer, tulbur─ârile de memorie sunt ireversibile. ├Än demen┼úa vascular─â, tulbur─ârile de memorie sunt secundare accidentelor vasculare cerebrale, ischemice sau hemoragice. Prevalen┼úa acestor boli cre┼čte la persoanele de peste 65 ani. De asemenea, stresul ┼či depresia netratate pot duce la tulbur─âri de memorie.