De ce scade dorinţa sexuală a femeilor

1 femeie sex jpg jpeg

Nimeni nu-şi doreşte să aibă un interes scăzut în iniţierea sau angajarea într-un act sexual, însă i se poate întâmpla oricui asta şi nu e sfârşitul lumii. În funcţie de cauză, există soluţii de revenire la normal.

Dorinţa sexuală a femeilor fluctuează de-a lungul anilor, iar schimbările sunt date de un număr divers de motive, de la stilul de viaţă la tratamentele medicamentoase pe care le urmezi. Cauzele unui interes sexual scăzut variază în funcţie de începutul sau finalul relaţiei, de stresul intens dintr-o perioadă anume, de sarcină, menopauză sau boală. Dacă starea aceasta persistă, e posibil să suferi de o tulburare de interes sexual, dar sunt destul de slabe şansele să fie asta cauza.

Nu există pentru niciun cuplu o normă anume de sex care trebuie bifată săptămânal, lunar sau anual. Fiecare pereche are dinamica ei şi nu vă poate spune nimeni altcineva cum trebuie să fie între voi doi. Însă atunci când partenerul are nevoie de mai multă activitate intimă decât tine, e posibil să apară momente tensionante în dormitor. Totuşi când ştii că ai o dorinţă sexuală scăzută? În primul rând, dacă nu te interesează nicio formă de activitate sexuală, nici actul în sine, nici masturbarea. Apoi e cazul să-ţi pui întrebări dacă n-ai niciodată sau ai extrem de rar fantezii. Şi evident că devine îngrijorător dacă ajungi să te gândeşti şi tu că ai o problemă sau e ceva în neregulă cu tine. Dacă îţi faci griji, vorbeşte cu medicul tău. E posibil ca soluţia să fie atât de simplă ca schimbarea unui medicament sau încheierea unei perioade stresante din viaţa ta.    

Citeşte şi: Care este lungimea vaginului?

Care ar putea fi motivele

Când vine vorba de interes sexual, acesta poate fi afectat de intimitatea pe care o simţi sau n-o mai simţi în compania jumătăţii tale, de bunăstarea ta fizică şi psihică, de experienţele prin care treci, convingerile pe care le ai, stilul tău de viaţă şi stadiul în care se află relaţia ta de cuplu. De asemenea, pot fi cauze fizice concrete, de la o durere în timpul actului sexual la lipsa orgasmului. Prea puţin cunoscut e faptul că anumite boli pot declanşa o astfel de problemă delicată, ca artrita, cancerul, diabetul, tensiunea arterială şi tulburările neurologice. Antidepresivele au acelaşi efect nedorit, o cantitate prea mare de acool consumat şi tutunul dăunează şi ele dorinţei sexuale. De asemenea, orice operaţie la sâni sau în sfera genitală îţi poate afecta funcţiile sexuale, dorinţa şi felul în care te priveşti şi crezi că eşti privit de partener. De asemenea, oboseala prea mare, grija pentru copii, serviciul solicitant sau probleme în familie pot avea aceleaşi urmări.  

Şi modificările hormonale pot fi implicate

Un alt motiv des întâlnit ţine de schimbările hormonale din corp. În timpul menopauzei, nivelul estrogenului scade, iar acest lucru poate cauza uscăciunea vaginală şi, implicit, durerea în timpul actului sexual. Sarcina şi alăptarea sunt alte perioade speciale din viaţa unei femei, când nu e deloc neobişnuit să dispară cheful de sex din cauza epuizării, a hormonilor şi a percepţiei avute despre felul în care arată gravida sau lăuza.

Pe plan psihic, pot apărea numeroase situaţii care să diminueze apetitul sexual, de la stresul de-a câştiga mai mulţi bani sau de a-ţi menţine serviciul sau sănătatea, la conflictele din familie, de la locul de muncă şi din cuplu sau experienţele sexuale negative din trecut, lipsa încrederii în tine şi-n felul în care arăţi, depresia şi anxietatea.

Citeşte şi: Vrei o viaţă sexuală mai bună? Trucul simplu la care poţi recurge