Când se recomandă tratamentul cu ovule
Ovulele vaginale se folosesc ca tratament în diverse patologii genitale. Ele au forma ovală, sunt solide şi devin lichide după ce sunt introduse în vagin, odata ce ating temperatura corpului. Ele se introduce fie direct cu degetele curate, fie există aplicatoare speciale.
Este recomandat ca ovulele să fie păstrate la rece pentru a fi evitată topirea acestora, iar utilizarea lor să fie făcută seara înainte de culcare. Menstruaţia nu reprezintă o contraindicaţie în folosirea ovulelor.
Ovulele intravaginale au mai puţine efecte secundare decât medicamentele administrate pe cale orală, deoarece acestea se absorb local şi au efect strict asupra zonei genitale.
Indicate in uscaciunea vaginală
Ovulele pot fi folosite, înfuncţie de substanţele pe care le au încompoziţie, pentru:
- Uscăciune vaginală
- Infecţii vaginale
- Înainte de intervenţii chirurgicale
- Contracepţie
Ovulele utilizate pentru uscaciunea vaginală sunt fie pe bază de hormoni, fie pe bază de vitamina E sau acid hialuronic, chiar pe bază de plante (gălbenele, aloe vera). Este bine cunoscut faptul că majoritatea femeilor aflate la vârsta menopauzei se confruntă cu uscăciunea vaginală, iar aceste ovule sunt destinate ameliorării simptomatologiei prin menţinerea nivelului de umiditate vaginală şi a nivelului optim al pH-ului.
Citeste si: Nu neglija rana pe col! Sfatul medicului
Tratează infectiile
Ovulele destinate infecţiilorvaginale sunt antifungice, destinate infecţiilor cu Candida Albicans în special sau destinate tratamentului vaginitelor ca încazul dereglării florei vaginale şi a pH-ului vaginal. Desigur că existăşi ovule cu o compziţie mai complexa, care sunt ţintite în tratamentul antibacterian. Tratamentul durează de regulă între 3 şi 14 zile, în unele cazuri fiind asociatşi cu tratamentul medicamentos. Există şi ovule care se găsesc la farmaciile naturiste be bază de acid boric, ce se adresează tot infecţiilor fungice. Acestea se cumpără fără reţetă medicala şi sunt în general adresate femeilor care au infecţii fungice recidivante, rezistente.
Există situaţii în care ovulele sunt recomandate înaintea unor intervenţii chirurgicale, în scop preventive, pentru profilaxia vaginitelor sau cervicitelor.
În cazul ovulelor contraceptive, acestea creează la nivelul colului uterin, mai precis a orificiului cervical extern, o spumă care imobilizează şi neutralizează spermatozoizii. Pentru a folosi aceste ovule la maxima lor eficienţă, acestea trebuie introduse învagin cu minim 10 minute înainte de contactul sexual.
Autori: Dr. Diana Mihai şi Dr. Diana Pomana