Tratarea parodontozei – De ce depinde vindecarea si prevenirea recidivelor

1 tratarea parodontozei jpg jpeg

Parodontoza este o infectie gingivala, ce afecteaza tesuturile si osul care sustin dintele. Inainte de a aborda tratarea parodontozei, este bine sa stim care sunt cauzele bolii.

Tesutul care sustine dintele se numeste parodontiu, de unde vine si numele afectiunii. Se pune diagnosticul de parodontoza, cand se observa ca osul alveolar care inconjoara dintii nu se mai dezvolta. In unele cazuri, se pot produce si pierderi ale masei osoase.

Infectia gingiei apare din cauza microorganismelor care, lipite de dinti, se inmultesc peste masura. Ca reactie de protectie, sistemul imunitar produce inflamarea puternica in zona gingiilor.

Afectiune des intalnita, parodontoza este, totusi, o boala care poate fi prevenita prin masuri elementare de igiena orala. In cele mai multe cazuri, metodele prin care se poate preveni parondontoza sunt periajul dentar, efectuat dimineata si seara, utilizarea atei dentare si vizitele la stomatolog, o data la 6 luni.

De ce apare parodontoza

Inainte de toate, trebuie sa stii ca o cavitate bucala sanatoasa este colonizata de peste 700 de specii de bacterii. Majoritatea nu sunt daunatoare si traiesc in armonie cu organismul uman. Cand igiena orala este precara, bacteriile se inmulesc si formeaza o placa periculoasa pentru sanatatea gindiilor si a dintilor. Placa bateriana slabeste rezistenta imunitatii si poate duce la pierderea dentara.

Fumatul se situeaza in fruntea listei cu factori declansatori. Cei care au acest viciu prezinta un risc mai mare sa dezvolte paradontoza, decat cei care nu fumeaza. In cazul acestora, tratamentul standard nu da rezultatele bune, daca acestia continua sa fumeze. Mai mult, boala progreseaza cu viteza, iar pierderea dintilor se face mai repede in cazul celor care fumeaza, comparativ cu ceilalti.

La ce simptome sa fii atent

De obicei, afectiunea este anuntata de inflamarea gingiilor – gingivita. Unul dintre principalele semne care anunta instalarea bolii in corp este sangerarea gingiilor. Daca gingivita este ignorata si nu se apeleaza la tratament, aceasta va progresa si va evolua spre paradontoza. Pot aparea sangerari tot mai puternice ale gingiilor in timpul periajului dentar si chiar cand mananci.

Un alt semn ca parodontoza a cucerit tot mai mult teren este iluzia ca dintii sunt mai lungi. Acest lucru se datoreaza faptului ca s-a redus stratul de gingie. Pot aparea, de asemenea, senzatii de durere.

Tratarea parodontozei are legatura cu igiena orala

Progresul bolii poate fi incetinit sau oprit la timp, daca se solicita ajutorul medicului in acest sens. Dupa consult, medicul stabileste ca este vorba despre parodontoza si recomanda un tratament specific pentru parodontoza. Acesta trebuie respectat intocmai de pacient, insa, pentru o evolutie mai buna a tratamentului, trebuie acordata o atentie sporita ingrijirii orale. De fapt, secretul reusitei tratamentului este de a elimina placa bacteriană si de a respecta o igiena orala corecta.

Tratamentul medicamentos poate sa fie format din pastile cu efect antibiotic. Daca boala nu cedeaza, se poate recurge la indepartarea pe cale chirurgicala a depozitelor de bacteriI aflate sub gingie.

Bine de stiut!

Fitoterapeutii recomanda in tratarea parodontozei tinctura de propolis. Cu aproximativ 40 de picaturi diluate in 50 ml de apa se clateste gura. Timp de o luna se apeleaza la acest remediu naturist sau pana cand placa bateriana incepe sa se reduca.

Citeste mai multe despre tratarea parodontozei!

Dr. Alexandru Rau: „Respiratia urat mirositoare este un simptom al parodontozei”

De ce imi sangereaza gingiile?