Tratamentul personalizat al cancerului este cea mai bună şansă pentru pacienţi

2 tratament personalizat cancer jpg jpeg

Tratamentul personalizat al cancerului are potenţialul de a devolta acea terapie prin care să se obţină cele mai bune rezultate în cele mai sigure condiţii pentru pacientul bolnav.

Medicii spun tot mai des „tratăm pacientul, nu boala”. Acest lucru înseamnă că două persoane cu aceeaşi boală pot avea nevoie de tratamente diferite, în funcţie de caracteristicile acesteia. Tratamentul personalizat al cancerului este, deci, acela în care pacientul primeşte o terapie special croită pentru caracteristicile tumorii dezvoltate de el. Există anumite boli pentru care acest gen de abordare funcţionează foarte bine (cancerul de sân, cel de plămâni şi cel de colon), datorită caracteristicilor acestor afecţiuni, care predispun pacientul la un anumit tip de tratament.

Tratamentul personalizat al cancerului, o speranţă la viaţă

Tratamentul personalizat al cancerului implică un efort de grup, e nevoie de un diagnostician precis, un patolog bun şi apoi o echipă de specialişti care se ocupă de pacient mai departe. Timpul este foarte important pentru pacient, deoarece tumorile cresc şi se răspândesc dacă nu se acţionează rapid, ajungând chiar la metastaze, care scad speranţa de viaţă.

„Cancerul de sân, deşi apare într-un singur loc (zona sânului), se divide în mai multe entităţi, 10 sau mai multe, deci întâi trebuie observat ce fel de entitate este şi apoi se tratează corespunzător pacientul. La fel se întâmplă şi în tratamentul cancerului de plămâni. Acesta era considerat o singură boală până acum 8-9 ani, localizată în plămân. Acum ştim că el de fapt se împarte în mai multe entităţi, cu trăsături diferite, care trebuie analizate pentru a putea trata pacientul conform acestora. E nevoie deci, mai întâi, nu doar de un diagnostic referitor la localizare, e nevoie şi de unul molecular,şi abia apoi se poate da cu certitudine medicamentul cel mai potrivit. Cancerul de colon este şi el separat în două entităţi, cel de parte dreaptă şi cel de parte stângă.  În momentul în care există o genă disfuncţională, ea determină proliferarea celulelor canceroase. Aşa că dacă ai un medicament potrivit, el va ţinti exact gena cu probleme. Pacienţii nu mor de cancer, ci în urma metastazelor, deci atunci când cancerul se întinde spre alte organe. Deci atunci când această răspândire necontrolată nu este oprită, apar problemele grave”, spune prof. univ. dr. Christoph Zielinski, medic coordonator la WPK Academy Cancer Center din cadrul WPK Viena.

Cel mai frecvent cancer este cel de plămâni, doarece nu poate fi recunoscut timpuriu. Cel mai agresiv tip este cancerul la bronhii. Există un abuz de nicotină în toate ţările în care apare des acest tip de cancer, care are o incidenţă mare atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Fumatul activ şi cel pasiv se află în legătură directă cu dezvoltarea acestei boli. Cancerul de colon este şi el răspândit la ambele sexe. Apoi, la femei, cancerul la sân este următorul pe listă. Cel de prostată este rezervat bărbaţilor, în special celor vârstnici. Testarea genetică este utilă pentru persoanele care au un istoric familial de boli canceroase, dar pentru restul, nu este utilă. Dacă bunica maternă şi mama au avut un tip de cancer, există o mare probabilitate să îl dezvolţi şi tu.

Niciun pacient nu moare de cancer, spun medicii, ci din cauza metastazelor. Metastaza este o problemă gravă care, însă, în prezent, nu mai este tratată ca o sentinţă la moarte. „Abordarea medicinei faţă de mestastaza pulmonară în zilele noastre este complet diferită de cea de acum 20 de ani. Dacă pe atunci veneai cu metastază, erai ca şi mort, nimeni nu voia să te mai trateze, se considera că deja erai un caz pierdut. Astăzi se operează metastaze renale, pulmonare, osteosarcom... Mai ales la pacienţii tineri, cu osteosarcom al piciorului, vin cu metastaze la plâmâni şi opţiunile chimioterapeutice sunt limitate. Să nu uităm de metastaza cancerului la sân. Atacăm agresiv aceste metastaze şi facem toţi paşii necesari pentru a oferi pacienţilor un tratament corespunzător. În ceea ce priveşte speranţa de viaţă a pacienţilor cu metastaze, este imposibil să vă răspund. Nu toţi pacienţii se vindecă, nu le putem promite tuturor vindecarea, dar mulţi dintre ei reuşesc să scape de boală cel puţin pentru o vreme. E posibil ca după 3 ani să revină cu un alt nodul pe undeva şi să le facem altă intervenţie. Ce putem face este să le prelungim pe cât posibil speranţa de viaţă”, spune Dr. Walter Klepetko, expert în chirurgie toracică şi oncologie toracică la Wiener Privatklinik.

Imunoterapia este o metodă modernă de tratament care funcţionează, dar nu la toată lumea şi nu pe termen lung. În prezent, nu se ştie exact pe ce perioadă de timp este funcţională. Dacă e folosită în perioada de pregătire a operaţiei şi dacă intervenţia elimină tumorile şi nu mai există urme, există şansa ca pacientul să fie considerat vindecat pentru multă vreme.

Stilul de viaţă este important pentru toată lumea, nu doar pentru pacienţii cu cancere. Fumatul este prima cauză a cancerului de plămâni şi creşte riscul persoanei de a dezvolta aproximativ 14 alte tipuri de cancer. Alcoolul este considerat factor de risc pentru cancerul bucal, de laringe, de esofag, ficat, pancreas şi sân. 75% dintre cazurile de cancer la prostată, 70% dintre cazurile de cancer la colon şi 50% dintre cancerele la vezică, sân şi pancreas sunt influenţate de o alimentaţie nepotrivită (consum ridicat de carne şi mai ales de carne roşie).

Citeşte mai multe despre tratamentul personalizat al cancerului:

Interviu Prof. Zielinski: „Medicina personalizată acţionează asupra moleculelor canceroase”

Medicina personalizată, noua abordare în tratarea bolilor