Poți preveni formarea pietrelor la rinichi?

Alegerile tale legate de alimentație, băuturi, greutate și nivelul de activitate fizică pot avea un impact major.

E clar că nimeni nu vrea să retrăiască durerea cauzată de eliminarea unei pietre la rinichi.Tocmai de aceea fă tot ce ține de tine ca acele cristale să nu se formeze în rinichi.

Urologul Dr. Fabrice Henry îți oferă câteva sfaturi pentru a preveni pietrele la rinichi.

Sfaturi pentru prevenirea pietrelor la rinichi

Unul din zece oameni va avea o piatră la rinichi la un moment dat în viață. Aceste pietre se formează atunci când mineralele din urină se adună și se lipesc, formând cristale. Alegerile tale zilnice pot determina dacă vei face parte din acel 10% sau nu, spune Dr. Henry. Iată ce poți face pentru a evita asta.

Hidratează-te corespunzător

Hidratarea este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a preveni pietrele la rinichi! Rinichii tăi folosesc urina ca să elimine deșeurile din organism. De fiecare dată când mergi la baie, îți cureți sistemul de vitamine, minerale, acizi și alte substanțe de care corpul nu are nevoie.

Durere de rinichi jpg

Hidratarea corectă este o parte importantă în prevenția pitrelor la rinichi. Foto: Shutterstock. 

Când te deshidratezi, produci mai puțină urină. Dacă nu bei suficientă apă, deșeurile încep să se acumuleze în rinichi, crescând riscul de a se uni și de a forma pietre.

„Când nu bei suficientă apă, urina devine mai concentrată, iar riscul de formare a pietrelor crește”, explică Dr. Henry.

Ai nevoie de aproximativ 10-12 pahare de lichide pe zi ca să fii hidratat corespunzător. Dacă faci sport sau ești într-un mediu cald, nevoile tale pot crește.

Cum știi dacă te hidratezi corect? Uită-te la culoarea urinei. Ideal ar fi să fie galben deschis, ca paiul. Dacă e mai închisă la culoare, e semn că ești deshidratat.

Ajustează-ți alimentația

Și dieta ta influențează formarea pietrelor la rinichi. Iată câteva lucruri de luat în considerare:

Redu sodiul

Prea multă sare în alimentație poate duce la mai mult calciu în urină, ceea ce e o problemă, pentru că cele mai frecvente pietre se formează tocmai din calciu.

Ce poți face:

•      Nu mai adăuga sare la masă.

•      Caută produse cu conținut redus sau zero de sodiu.

•      Redu alimentele procesate — sunt principala sursă de sodiu.

•      Citește etichetele, s-ar putea să fii surprins unde se ascunde sarea.

Redu fructoza

Siropul de porumb bogat în fructoză apare în multe produse procesate și a fost legat de apariția pietrelor la rinichi. Cea mai bună metodă de a-l evita? Mănâncă alimente naturale, cât mai puțin procesate.

Consumă mai multe citrice

Fructele citrice (lămâi, portocale, pepeni) conțin acid citric, care blochează formarea pietrelor, legându-se de calciu. Poate chiar ajuta la dizolvarea cristalelor existente.

Limitează proteinele animale

Carnea de vită, porc, pui, peștele și ouăle pot contribui la formarea pietrelor din acid uric. Dacă ai tendința să faci pietre, încearcă să reduci consumul acestora.

Evită alimentele bogate în oxalați

Dacă ai mai avut pietre, e posibil să fie nevoie să reduci alimentele bogate în oxalate, cum ar fi anumite verdețuri, legume, fasole și nuci. Vorbește cu medicul tău pentru a vedea dacă e cazul.

Consumă suficient calciu

Surprinzător, nu-i așa? Lipsa calciului din dietă poate contribui la formarea pietrelor. Nu e recomandat să elimini lactatele sau alte surse naturale de calciu, dar ai grijă cu suplimentele, mai ales dacă le iei pe stomacul gol, pot crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Menține o greutate sănătoasă

Numeroase studii arată că obezitatea crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi. Această legătură dintre excesul de grăsime corporală și pietrele la rinichi există independent de sex, vârstă, fumat sau nivelul de activitate fizică.

Se crede că epidemia globală de obezitate contribuie la creșterea numărului de cazuri de pietre la rinichi, chiar și în rândul celor care în mod normal aveau un risc scăzut, inclusiv copiii mici.

Obezitatea vine la pachet și cu un risc crescut de probleme de sănătate precum diabet, hipertensiune arterială și colesterol mărit, toate acestea putând favoriza apariția pietrelor la rinichi.

„Odată cu scăderea stării generale de sănătate a populației, una dintre consecințe este și creșterea cazurilor de pietre la rinichi”, subliniază Dr. Henry.

Fă mișcare regulat

Se pare că ai putea să „fugi”, „mergi”, „pedalezi” sau „înoți” departe de pietrele la rinichi!

Un studiu din 2024 a arătat că persoanele active, chiar și cele care fac sport doar în weekend, care se antrenează între 30 și 60 de minute pe zi, au un risc mai scăzut de a dezvolta pietre la rinichi față de cei inactivi.

Fii atent la medicamente

Anumite medicamente pot contribui la formarea pietrelor la rinichi, atrage atenția Dr. Henry. Dacă observi că îți apar pietre în timp ce iei un tratament, discută cu medicul tău despre alte opțiuni disponibile.

Sursa: Health Cleveland