Medicina personalizată, noua abordare în tratarea bolilor

1 2 jpg jpeg

Folosirea informaţiei genetice a fiecărui pacient, pentru a alege medicamentele şi dozajul care sunt eficiente doar în cazul lui reprezintă o parte importantă din ceea ce specialiştii numesc viitorul industriei farmaceutice.

Medicina personalizată este un concept relativ nou care separă pacienţii în grupuri diferite – cu decizii medicale personalizate, practici, intervenţii şi/sau proceduri croite individual pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de răspunsul prezis sau de riscul de boală. Termenii „medicină personalizată“, „medicină de precizie“ sau „medicină stratificată“ sunt folosiţi interschimbabil pentru a descrie acest concept, chiar dacă unii autori şi organizaţii din domeniul sănătăţii folosesc expresiile separat, pentru a indica anumite nuanţe.

Genetica are un rol esenţial

În medicina personalizată, testele de diagnosticare sunt adeseori folosite pentru selectarea terapiilor adecvate şi optime, pe baza contextului genetic al unui pacient sau în funcţie de alte analize. Totodată, folosirea informaţiilor genetice joacă un rol major în anumite aspecte ale medicinei personalizate, iar un bun exemplu în acest sens este farmacogenomica, ramura care studiază rolul genomului în ceea ce priveşte răspunsul la anumite medicamente.

„În urmă cu 15-20 de ani, era acceptabil ca un medicament, de exemplu, să fie administrat unei persoane fără a ţine cont de sexul, greutatea, vârsta, tipul molecular al bolii sau alţi parametri de acest tip, pentru că mijloacele curente de diagnostic nu permiteau o analiză atât de detaliată. Acum, după descifrarea genomului uman şi după ce costul secvenţierii genomului a devenit relativ accesibil, iar numărul testelor genetice aprobate este din ce în ce mai mare, s-au creat premisele pentru asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit“, explică dr. Marius Geantă, expert în medicină personalizată.

Precizia, un cuvânt-cheie

Medicina personalizată este o abordare nouă pentru prevenţia şi tratamentul bolilor, care ţine cont de variabilele apărute în ceea ce priveşte genele fiecărei persoane, mediul în care trăieşte şi stilul de viaţă. Această abordare, susţin specialiştii, le permite medicilor şi cercetătorilor să prezică – cu mai multă acurateţe ca până acum – ce tratament şi ce strategii de prevenţie vor funcţiona în unele grupuri de oameni pentru o anumită boală.

Medicina personalizată este în contrast cu abordarea de genul „un singur medicament se potriveşte tuturor oamenilor“, în cadrul căreia tratamentul bolilor şi strategiile de prevenţie sunt dezvoltate pentru persoana care reprezintă „media“, iar medicii iau mai puţin în considerare diferenţele dintre indivizi.

Deşi termenul de „medicină de precizie“ este relativ nou la noi, conceptul a făcut parte din sistemele de sănătate ale altor state de mai mulţi ani. De exemplu, unei persoane care are nevoie de o transfuzie de sânge nu îi se oferă sânge de la un donator ales la întâmplare. În schimb, tipul de sânge al donatorului este ales ca să corespundă pacientului şi pentru a reduce riscul unor complicaţii apărute post-transfuzie.

Ce beneficii are

„Medicina personalizată, în comparaţie cu medicina clasică, aduce beneficii pe multiple planuri. La nivelul fiecărui pacient, folosirea unui medicament personalizat este în măsură să asigure un beneficiu terapeutic mai bun şi să evite sau să diminueze efectele adverse, în comparaţie cu un medicament clasic. Pentru medic, beneficiile constau în posibilitatea de a-şi trata mai eficient şi mai sigur pacienţii, reducând abordările terapeutice de tip «încercare-eroare».

Pentru sistemul de sănătate, medicamentele personalizate se pot dovedi cost-eficiente întrucât acestea sunt administrate doar acelor pacienţi despre care există indicii solide că ar răspunde mai bine la tratament şi despre care ştim că ar putea să dezvolte mai puţine reacţii adverse“, subliniază dr. Marius Geantă.

Astfel, medicina personalizată:

· schimbă accentul pe care îl punem în medicină, de la reacţie la prevenţie;

· arată direcţia în ceea ce priveşte alegerea unei terapii optime şi reduce prescrierea unor tratamente greşite;

· ajută la evitarea reacţiilor adverse pe care le au pacienţii la unele medicamente;

· creşte răspunsul pacientului la tratament, din moment ce acesta este croit după nevoile lui;

· îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacientului;

· scoate la iveală întrebuinţări suplimentare sau alternative pentru unele medicamente, precum şi potenţialii candidaţi pentru anumite substanţe medicamentoase;

· ajută la controlul costului global al asistenţei medicale;

· este o medicină mult mai precisă decât cea clasică;

· oferă medicilor accesul la analize amănunţite despre pacient şi boala sa; acestea vor duce la alegerea unui tratament la care există cea mai mică rată de efecte adverse şi cea mai mare probabilitate de răspuns favorabil.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Marius Geantă, expert medicină personalizată, preşedinte Centrul pentru Inovaţie în Medicină

Medicina personalizată este deja o realitate în domeniul oncologiei şi al hematologiei. De exemplu, în leucemia mieloidă cronică, în cancerul de sân, de plămân sau în cancerul de piele, alegerea tratamentului, în multe cazuri, se poate face pornind de la principiile medicinei personalizate. Există tratamente aprobate, inclusiv în România, şi care funcţionează mai bine la anumite categorii de pacienţi, care prezintă o anumită structură din punct de vedere genetic.

Un element-cheie pentru dezvoltarea medicinei personalizate îl reprezintă testele diagnostice (genetice şi nu numai) care selectează pacientul potrivit pentru medicamentul potrivit. Aceste teste pot fi folosite nu doar în cazul medicamentelor noi, ci şi în cazul medicamentelor mai vechi, pentru a-i selecta pe acei pacienţi care se califică în mod real pentru a primi o anumită terapie.