Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene
Adesea, chisturile sunt mici, deci nu determină simptome şi nu prezintă probleme. Ele pot dispărea de la sine o dată cu trecerea timpului. Există posibilitatea să nu aflaţi niciodată că aţi avut unul sau îl puteţi descoperi în timpul unei ecografii.
Foarte rar, chisturile pot fi canceroase. De asemenea, ocazional, chisturile pot fi de dimensiuni mai mari şi se pot rupe. Acestea pot cauza dureri abdominale, balonare sau sângerări între menstruaţii.
Tipuri de chisturi ovariene
Există două tipuri de chisturi ovariene: funcţionale şi anormale.
Chisturile funcţionale apar ca urmare a funcţionării anormale a ovarelor, fiind şi cel mai frecvent tip de chisturi ovariene. Chisturile se pot forma în orice moment al ciclului menstrual.
Chisturile anormale se prezintă în trei categorii: chistadenom (se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarelor), endometrial şi dermoid.
Ele sunt cauzate de creşterea anormală a celulelor, nefiind neapărat canceroase, iar în unele cazuri, nu vor determina probleme. Totuşi, dacă aceste chisturi anormale se rup sau se torsionează, este nevoie urgent de intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea chistului.
Chisturile sunt rezultatul natural al ovulaţiei lunare şi fiecare femeie are potenţialul să le dezvolte. Există şanse mai mari ca ovarele să dezvolte chisturi funcţionale în cazul întârzierii fertilizării şi apariţiei mai multor cicluri menstruale. De asemenea, fumătoarele sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta astfel de chisturi.
Deoarece principala cauză a apariţiei acestei afecţiuni este dezechilibrul hormonal, specialiştii în medicină naturistă recomandă câteva plante care restabilesc balanţa hormonală. Important este să ceri sfatul medicului înainte de a apela la acest tip de tratamente.
Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene: mărul lupului
Se vor face spălături intravaginale cu infuzie de mărul lupului (Aristolochia Clematitis) de două ori pe zi. Mărul lupului este una dintre plantele cu cele mai bune rezultate în tratarea cancerelor de toate felurile, inclusiv a celui uterin şi a chisturilor ovariene.
Planta acţionează benefic stabilizând boala prin oprirea înmulţirii necontrolate a celulelor de la nivelul ovarelor şi prin îmbunătăţirea imunităţii organismului. Infuzia se prepară dintr-o mână de plantă mărunţită, peste care se toarnă 2 litri de apă în clocot. Preparatele cu mărul lupului nu se vor administra intern decât la recomandarea expresă a medicului, întrucât prezintă toxicitate.
Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene: năpraznic
Pulberea de năpraznic (Geranium robertianum) este folosită în tratamentul ovarului polichistic, dar şi împotriva chistului singular. Se administrează o linguriţă de pulbere, care se menţine sublingual 5-10 minute, apoi se inghite cu un pahar de apă.
Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene: tinctura de soc
Tinctura de soc este folosită în cadrul curelor de lungă durată pentru tratarea chisturilor ovariene (ovare fibrochistice). Tinctura combate şi unele tulburări care, în viziunea medicinei holistice, se află în relatie cu dezvoltarea de chisturi. În plus, tinctura de soc detoxifiază organismul.
Pentru preparare, se vor utiliza fructele de soc nematurate, culese atunci când au o culoare roşiatica. Ele vor fi stoarse cu ajutorul unui dispozitiv electric, sucul va fi filtrat şi, apoi, amestecat cu alcool alimentar, În cantităţi egale (poate fi cumpărată şi de la magayinele naturiste).
Preparatul va fi păstrat în recipiente mici de sticlă, închise ermetic şi de culoare închisă. Dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara se consumă 1-2 linguriţe de tinctură, diluate în apă.
Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene: infuzie de traista ciobanului
Este benefică în tratarea afecţiunilor aparatului genital feminin, însoţite de metroragii. Astfel, se pun 2 linguriţe de plantă într-o cană cu apă clocotita şi se lasă la infuzat amestecul, timp de 10 minute. Se filtrează şi se pot consuma 2 căni pe zi.
Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene: infuzie din amestec de plante
Infuzia din amestec de plante, recomandată pentru chisturi, include 300 g gălbenele, 100 g coada-şoricelului şi 100 g urzică. Se adaugă 2 linguriţe din amestec în 250 ml de apă si se lasă la infuzat un sfert de oră. Se pot adăuga şi câteva picături de suc de măcrilul iepurelui (Oxalis acetosella), după răcirea ceaiului.
Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene: boabele de soc au o eficienţă formidabilă în tratarea tulburărilor hormonale diverse, a chisturilor ovariene şi ovarelor polichistice, a fibromului uterin şi a mastozei.
Faceţi cure de lungă durată cu câte 1 lingură de tinctură de boabe de soc diluată în jumătate de pahar cu apă, de 2 ori pe zi, dimineaţa (pe stomacul gol) şi seara.
Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene: mugurii de zmeur
Sunt consideraţi de medicii specialişti ca cel mai bun leac contra chistului ovarian şi a fibromului uterin. Ei au proprietatea de a regla extrem de bine activitatea endocrină şi de aceea sunt un medicament miraculos şi în durerile menstruale, în ciclul menstrual neregulat şi în tulburările de menopauză.
Mugurii de zmeur se administrează foarte bine în combinaţie cu boabele de soc, cel mai indicat fiind extractul de zmeur, câte 50 de picături, de 3 ori pe zi.
Tratamente naturiste pentru chisturi ovariene: mugurii de plop
Studiile în ceea ce priveşte eficienţa mugurilor de plop asupra tumorilor maligne sunt în curs de desfăşurare, fiind emise doar mai multe teorii despre mecanismul lor de acţiune. Până în prezent s-a descoperit că tratamentul cu muguri de plop stimulează imunitatea, reglează nivelul hormonal şi are acţiune citostatică directă.
Astfel, mugurii de plop ajută la tratarea chisturilor ovariene, mai ales atunci când se urmează şi o dietă vegetariană. Se va lua câte o linguriţă rasă de pulbere de câte 4 ori pe zi, pe stomacul gol, minim 3 luni. Se mai poate utiliza şi tinctura - câte 50 de picături de 4 ori pe zi.
Schimbarea alimentaţiei ajută şi ea în prevenirea şi tratarea chisturilor ovariene
Astfel, meniul zilnic poate influenţa apariţia sau dispariţia acestora. Astfel, cercetări recente făcute în Italia au arătat că femeile care mănâncă multă carne şi brânzeturi au o incidenţă mai mare de apariţie a chisturilor ovariene, în comparaţie cu cele a căror alimentaţie este mai săracă în acest tip de produse.
De aceea, ar fi bine ca în perioadele în care încercaţi să scăpaţi de chisturi să includeţi mai multe fructe şi legume în alimentaţie sau să urmaţi un regim vegetarian. Alte recomandări nutriţionale includ diete bogate în fructe, legume, usturoi şi cereale integrale. Consumând mai puţin zahăr şi mai puţină făină albă veţi permite corpului să se vindece şi să se echilibreze mai repede.