Tratamente naturiste în caz de herpes. Ce remedii funcţionează

1 aloe vera jpg jpeg

Durere, senzaţie de mâncărime şi disconfort accentuat timp de câteva zile. Acestea sunt simptomele herpesului, o afecţiune care se manifestă în special la cei cu sistemul imunitar slăbit. Iată cum o poţi trata cu ajutorul farmaciei verzi!

Herpesul este o infecţie declanşată de virusul herpes simplex (HSV), acesta fiind de 2 tipuri. HSV 1 este responsabil de infecţiile din zona gurii, în timp ce HSV 2 de cele genital şi perigenitale. Riscul de recidivă în cazul infecţiilor herpetice este ridicat, virusul neputând fi îndepărtat din organism printr-un tratament. Odată cu apariţia erupţiilor pe piele, poţi folosi creme sau medicamente care să le grăbească vindecarea sau poţi apela la farmacia naturii pentru a alina durerea şi senzaţia de mâncărime.

Comprese pentru combaterea inflamaţiei

Gheaţa este cel mai bun remediu pentru reducerea inflamaţiei, iar compresele reci sunt recomandate de îndată ce simţi primele simptome ale unui nou episod de herpes. Pot fi puse şi peste herpes după ce s-a format, deoarece reduc durerea şi inflamaţia.  

Cum le utilizezi: pune câteva cuburi de gheaţă pe o compresă de tifon sau pe un prosop curat şi aplică comprese câte 10 minute la fiecare 4 ore. Nu pune gheaţa direct pe piele, deoarece rişti să te arzi. La fel de recomandate sunt şi compresele calde, tot pentru ameliorarea durerii. Încălzeşte o mână de orez în cuptorul cu microunde, pune-l într-un prosop curat şi ţine-l 10 minute peste rană. Repetă ori de câte ori este nevoie.

Pasta de amidon grăbeşte vindecarea

Pentru a grăbi uscarea leziunii, un alt remediu recomandat este amidonul de porumb sau bicarbonatul de sodiu.

 înmoaie o dischetă demachiantă în apă, stoarce apa în exces, apoi presară peste ea bicarbonat de sodiu sau amidon. Tamponează uşor rana. Repetă de 2-3 ori pe zi până ce leziunea se usucă.

Aloe vera stimulează regenerarea

Se ştie deja că aloe vera are proprietăţi hidratante şi regeneratoare pentru piele, fiind utilizată atât în cazul arsurilor solare, cât şi a rănilor uşoare. Gelul de aloe vera stimulează regenerarea pielii şi scurtează perioada episodului de herpes.

Cum îl utilizezi: poţi folosi gel de aloe vera din comerţ sau direct dintr-o frunză de aloe, după ce l-ai amestecat pentru a obţine o pastă. Aplică gelul direct pe leziune, de 2-3 ori pe zi, şi masează uşor.

Uleiurile esenţiale previn transmiterea

Proprietăţi antivirale au şi uleiurile esenţiale. Uleiul de lămâie, cel de eucalipt, cel de muşeţel sau cel de oregano nu doar că scad riscul de transmitere a virusului spre alte persoane, dar grăbesc vindecarea rănii.

 amestecă, de 3 ori pe zi, 1 picătură de ulei esenţial cu un ulei purtător, cum ar fi cel de jojoba sau de avocado. Aplică pe vezicule şi masează uşor. Evită să pui uleiurile esenţiale direct pe piele, deoarece sunt foarte concentrate şi o pot irita.

Compresele cu ceai

Un alt remediu pe care-l poţi încerca sunt compresele cu pliculeţe de ceai negru. Acest tip de ceai conţine teaflavină, o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare şi antivirale.

 după ce ai preparat ceaiul, lasă pliculeţele să se răcească, apoi pune-le direct pe piele pentru 15 minute. Alte tipuri de ceai cu proprietăţi asemănătoare sunt cele de mentă, ghimbir, muşeţel şi scorţişoară.

INFO

Pentru uscarea leziunii, o poţi tampona uşor cu o dischetă înmuiată în apă cu sare.

Citeşte şi: Tratamente pentru candidoza