Tratament ortodontic – Îngrijirea suplimentară a dinţilor şi a gurii

1 clicksanatate 1 1 jpg jpeg

Tratamentul ortodontic poate fi considerat ca o investiţie în viitor, atât pentru armonizarea fizionomiei, cât şi pentru prevenirea uzurii dinţilor pe termen lung. Statisticile arată că, în ziua de azi, aproximativ o treime dintre copii pot avea nevoie de un tratament ortodontic. De asemenea şi adulţii recurg la astfel de tratamente pentru a avea un zâmbet mai frumos, mai sănătos, care le creşte stima de sine.

Adesea vedem persoane cu dinţi nealiniaţi sau înghesuiţi, care nu doar le afectează aspectul fizionomiei, ci le pot provoca în timp şi anumite complicaţii dentare, cum ar fi:

  • Masticaţie sau muşcătură necorespunzătoare, ori adoptarea altor obiceiuri vicioase care duc la deformarea danturii
  • Deteriorarea sănătăţii gingiilor
  • Apariţia unor probleme la articulaţiile maxilarului şi anomalii dento-maxilare
  • Scăderea funcţiei dentiţiei
  • Agravarea unor probleme dentare deja existente.

Ortodonţia contribuie la alinierea dinţilor sau aşezarea lor corectă în arcadă, corectarea muşcăturii, închiderea golurilor dintre dinţi, îmbunătăţirea capacităţii de vorbire şi de mestecat, prevenirea uzurii dinţilor pe termen lung şi armonizarea fizionomiei. 

Ortodonţia la copii

Clinicile de stomatologie copii au de-a face în special cu corectarea înghesuirilor şi a ocluziilor incorecte dentare, ce au un impact asupra sănătăţii dinţilor, gingiilor şi articulaţiei temporo-mandibulare. La această vârstă, oasele maxilare cresc şi poziţia dinţilor este mai uşor de modificat. Dacă masticaţia este necorespunzătoare, ea poate avea consecinţe asupra tubului digestiv şi asupra deformării danturii în timp.

Ortodonţia la adulţi

În prezent, tot mai mulţi adulţi apelează la tratamente de ortodonţie pentru a avea un zâmbet mai frumos şi mai sănătos, la care au visat încă din copilărie. În acest fel, calitatea vieţii lor creşte, iar calitatea relaţiilor sociale se îmbunătăţeşte.

La sfârşitul tratamentelor de ortodonţie, medicii recomandă şi folosirea unui dispozitiv de contenţie – retainer – sub forma unei gutiere transparente, ce se poartă în timpul nopţii şi care are rolul de a menţine rezultatele în timp.

Cum să vă îngrijiţi dinţii?

2 clicksanatate 2 jpg jpeg

Îngrijirea suplimentară a dinţilor şi a gurii este importantă dacă faceţi tratamentul ortodontic, pentru a avea un zâmbet sănătos şi frumos. Sunt recomandate şedinţe pentru controlul aparatului ortodontic şi igienizarea cavităţii bucale la 3-6 săptămâni, pe parcursul duratei tratamentului de 12-24 luni.

Curăţarea dinţilor se face de asemenea zilnic şi acasă. Arcul metalic dar şi acei braketi metalici sau fizionomici, care se lipesc pe dinţi,se curăţă cu atenţie astfel încât să nu se rupă.

Sfatul medicilor stomatologici este să se reducă consumul de alimente şi băuturi zaharoase în perioada cât se poartă aparatul ortodontic fix sau mobil. De asemenea, dieta trebuie să fie uşoară, sănătoasă şi bine echilibrată. În general, astfel de alimente lipicioase sau dure (cum sunt bomboanele) pot deteriora aparatele dentare ortodontice.

Igiena orală constă în spălarea dinţilor cu pastă de dinţi şi folosirea de apă de gură antibacteriană o dată pe zi. Dacă se folosesc aliniatori Invisalign care sunt detaşabili, aceştia se pot scoate şi astfel se spală dinţii în mod normal şi se poate folosi şi aţa dentară.

În cazul aparatelor dentare fixe, sunt necesare şedinţe de igienizarea cavităţii bucale, deoarece dinţii în malpoziţie sunt mai greu de îngrijit în mod corect. Dacănu se face în mod frecvent igiena dinţilor, creşte riscul de formare a cariilor şi de îmbolnăvire dentară.