Supe cu efect terapeutic

1 supe jpg jpeg

Nu de puţine ori ai auzit că supele calde fac minuni atunci când eşti în convalescenţă, de pildă. Efectele terapeutice ale supelor şi-au dovedit eficienţa în cazul multor afecţiuni, dar şi atunci când vrei să iei o pauză de la mâncărurile grele şi să faci o cură de detoxificare.

Supa diuretică

Pentru prepararea acestei supe ai nevoie de 3 cepe, 2 linguri de ulei, jumătate de rădăcină de ghimbir,  2 roşii, 1 cartof, 1 dovlecel, 1 sfert dintr-o varză mică, 8 căţei de usturoi, 1 jumătate de linguriţă de turmeric, 20 de frunze proaspete de busuioc, 1,5 l apă, oregano, sare şi piper după gust.

Toci cepele mărunt şi le pui la înmuiat în ulei. Adaugi rădăcina de ghimbir, roşiile, cartoful, dovlecelul şi varza tăiate cubuleţe mici. La final, pui căţeii de usturoi întregi şi condimentele. Torni apa şi laşi să fiarbă supa aproximativ 45 de minute.

Supa care combate anemia

Ai nevoie de 1 ceapă, 2 linguri cu ulei, 1 căţel de usturoi, 3 ceşti cu frunze proaspete de măcriş, 1 cartof copt, 1 litru de apă, sare şi piper după gust. Căleşti ceapa tocată în ulei, apoi adaugi usturoiul pisat, frunzele de măcriş şi cartoful copt în prealabil. Le laşi să se înmoaie 5 minute, după care torni apa. Supa este gata atunci când legumele devin fragede.

Supa care scade durerile menstruale

Această supă se prepară rapid, fiind eficientă contra durerilor cauzate de menstruaţie. Ai nevoie de 1 lingură de ulei, 1 ceapă, 1 cartof, 3 frunze de salată verde, 2 căni de supă de legume şi sare după gust. Înmoi ceapa tocată în ulei, apoi adaugi supa de legume şi celelalte ingrediente şi le laşi să fiarbă până se înmoaie. Supa se serveşte cu alune sau migdale prăjite.

Supa energizantă

Un strop de energie nu strică nimănui, mai ales că se poate obţine mâncând o supă sănătoasă şi gustoasă. Pentru aceasta, trebuie să ai 1 ceapă, 1 lingură de ulei, 3 sfecle roşii mici, 1 jumătate de dovlecel, 1 sfert de varză, 5 căni cu apă, sare după gust, 1 legătură de pătrunjel şi zeama de la o jumătate de lămâie.

Înmoi în ulei ceapa tocată mărunt, adaugi sfecla roşie cubuleţe, dovlecelul şi varza tăiate julien şi apa. Potriveşti de sare şi laşi să fiarbă până se înmoaie legumele. La final, pui zeama de lămâie şi pătrunjelul mărunţit.

Supa împotriva constipaţiei

Ai nevoie de 1 lingură de ulei de măsline, 500 g spanac, 1 ţelină medie, 1 l apă, 1 cană supă de legume, 1 lingură de iaurt, sare după gust.

Încălzeşti uleiul într-o oală, adaugi spanacul spălat în prealabil şi ţelina tăiată cubuleţe. Laşi pe foc până se înmoaie, apoi torni apa şi supa de legume şi mai laşi să fiarbă încă 15 minute. Pasezi supa cu blenderul, potriveşti de sare şi o serveşti cu iaurt.

Supă detoxifiantă

Această supă ajută organismul să se elibereze de toxine datorită ingredientelor cu care se prepară. Consum-o de câteva ori pe săptămână pentru rezultate cât mai bune. Ai nevoie de 2 miezuri de anghinare, zeama de la 1 lămâie, 1 ceapă, 20 g ulei de măsline, 200 g mazăre proaspătă, 200 g fasole verde, 1 legătură de pătrunjel, 1 liltru supă de legume, 100 g tăiţei, sare şi piper după gust.

Într-n castron amestecă miezurile de anghinare cu sucul de lămâie. Într-o oală înmoi ceapa tăiată mărunt cu uleiul de măsline. Adaugi anghinarea amestecate cu zeama de lămâie, fasolea, mazărea şi pătrunjelul tocat. Torni supa de legume şi laşi să fiarbă 20 de minute. La final pui tăiţeii, potriveşti de sare şi piper şi serveşti supa cu parmezan răzuit deasupra.

Supa împotriva febrei

Ai nevoie de 30 de căţei de usturoi pisaţi, 2 morcovi, 2 cartofi, 1 bucăţică de ţelină, 1 ceapă, 1 lingură de unt, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 l apă, 1 legătură de pătrunjel, sare şi piper după gust.

Într-o oală pentru ciorbă pui uleiul împreună cu untul, apoi adaugi ceapa tăiată mărunt şi o laşi să se înmoaie, fără să se călească. Torni apa, adaugi morcovii, cartofii şi ţelina tăiate în bucăţi mai mari şi le laşi pe foc până sunt fierte. La final pui usturoiul pisat şi mai laşi să dea în clocot încă vreo 5 minute, după care pasezi cu blenderul toate legumele. Adaugi sare şi piper după gust, apoi dregi supa cu smântână şi pătrunjel tocat.

Această supă pe bază de usturoi este ideală pentru persoanele care au răcit şi se confruntă cu febră, tuse şi dureri de cap. De asemenea, consumată frecvent, supa are efecte benefice asupra tensiunii arteriale.

Notă: Supele se servesc întotdeauna proaspete. Cu cât sunt ţinute mai mult la frigider, cu atât le scad proprietăţile terapeutice.