Val Kilmer: boala care l-a lăsat fără voce

image

Actorul Val Kilmer are cancer de gât. Foto: Facebook

Actorul, care a avut o scurtă apariţie în filmul „Top Gun: Maverick” (2022), aproape că este de nerecunoscut, din cauza bolii de care suferă.

Val Kilmer a fost diagnosticat cu cancer în gât în anul 2014 şi a urmat tratamente constând în chimioterapie şi radioterapie. De asemenea, actorului i-a fost făcută o traheotomie, procedură care constă în efectuarea unei găuri în gât până la trahee, urmată de introducerea unui tub pentru a putea respira. Traheotomia i-a afectat şi capacitatea de a vorbi. Actorul mai poate comunica doar cu ajutorul unor proteze vocale.

Iniţial, actorul a negat informaţiile despre boala sa, însă şi-a făcut public diagnosticul în 2017. Pentru a-şi folosi vocea în „Top Gun: Maverick”, actorul a colaborat cu o companie tehnologică din Londra. Astfel, vocea sa a fost recreată prin inteligenţă artificială.

Recent, actorul a lansat un documentar despre viaţa sa. „Acum, că este mai dificil să vorbesc, vreau să-mi spun povestea mai mult ca niciodată”, a declarat Kilmer în documentar, care este o privire intimă asupra vieții personale și profesionale a starului american şi care include şi momente despre lupta sa cu cancerul, informează people.com.

Ce este şi de ce apare cancerul de gât

Boală care afectează laringele şi partea inferioară sau superioară a faringelui, cancerul de gât este o boală rară. Printre factorii de risc care contribuie la apariţia bolii se numără infecţia cu HPV, fumatul, consumul excesiv de alcool, vârsta peste 40 de ani, imunitatea scăzută, alimentaţia săracă în fructe şi legume, expunerea la substanţe toxice şi boala de reflux gastro-esofagian.

Printre simptomele cancerului de gât se numără: durerea de gât, răguşeala, dificultatea la înghiţire, un nod în gât şi pierderea în greutate. De asemenea, persoanele afectate mai pot avea probleme cu deschiderea gurii sau mişcarea limbii, tuse cu sânge şi sângerări nazale.

Boala este tratată prin intervenţie chirurgicală, prin care se îndepărtează tumorile, radioterapie şi chimioterapie.