Tipul de cancer de care suferă Joe Biden se tratează cu succes şi în România

Preşedintele american Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, a fost operat pentru a i se îndepărta o leziune a pielii care s-a dovedit a fi canceroasă.

image

Diagnosticul primit de Joe Biden este carcinom bazocelular, un tip de cancer de piele. Boala, considerată cea mai benignă formă a cancerului de piele, apare în urma înmulţii anormale a celulelor bazale aflate în partea inferioară a epidermului. Prin extindere, tumora formează un ţesut cu aspect cicatrizant sau ulceros. Persoana afectată poate observa pe piele o veziculă perlată care poate avea aspectul unui coş, care ulcerează şi nu se vindecă spontan sau care sângerează după traumatizare. Leziunea apare la nivelul feţei, capului, gâtului, fiind afectată în special pielea etajului mijlociu şi superior al feţei, mai ales regiunea şanţului nazogenian, orbitară (unghiul intern al ochiului). În cazul preşedintelui Joe Biden, leziunea a apărut pe piept.

Incidenţa carcinomului bazocelular la bărbaţi este cu 30% mai mare decât la femei.

Diagnosticul de carcinom bazocelular se pune doar în urma efectuării unei biopsii. Boala metastazează în cazuri rare, în formele agresive şi avansate. Într-un raport făcut public de Casa Albă, medicul Kevin O’Connor a declarat că boala preşedintelui Joe Biden ,,nu tinde să se răspândească sau să provoace metastaze”.

Carcinomul bazocelular apare, cel mai frecvent, ca un efect cumulat al expunerii la soare. Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent diagnosticat la persoanele de peste 50 de ani, dar poate apărea și la adulții mai tineri care au avut o expunere extinsă la soare, potrivit msn.com.

Vezi şi: Uleiul de argan, aurul Marocului. Iată ce minuni poate face pentru piele şi păr!

Preşedinte şi soţia sa, trataţi prin microchirurgia Mohs

Leziunea preşedintelui a fost îndepărtată chirurgical şi nu mai este nevoie de niciun alt tratament, după cum a anunţat medicul de la Casa Albă. Desigur, preşedintele va fi monitorizat în continuare. Şi prima-doamnă, Jill Biden a avut, la rândul ei, unele leziuni pe piept şi i-au fost îndepărtate chirurgical cu succes.

Înainte de a deveni preşedinte al SUA, Joe Biden a mai fost depistat cu tipuri de cancer de piele, diferite de melanomul malign (cea mai gravă formă de cancer cutanat), care i-au fost tratate prin intervenţia chirurgicală Mohs, informează bbc.com.

Este bine de ştiut că tehnica Mohs este disponibilă şi în România, cu rezultate foarte bune.

Microchirurgia Mohs este soluția potrivită pentru tumorile cancerigene de tip bazocelular sau spinocelular de la nivelul feței, scalpului sau spatelui.

„Această metodă permite verificarea extinderii tumorale în timpul intervenţiei: laboratorul ghidează chirurgul dermatolog în timpul operaţiei, cartografiind rădăcinile tumorii până la marginea lor. În felul acesta, se conservă ţesutul sănătos, este îndepărtat tot ţesutul bolnav şi doar el. Oferă cea mai înaltă rata de vindecare faţă de toate celelalte mijloace terapeutice şi se poate aplica mai multor tipuri de cancere cutanate. Metoda este foarte importantă pentru tumorile feţei şi scalpului unde trebuie să te descurci pe arii foarte mici şi dificile cum sunt pleoapele, buzele, urechile sau nasul”, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.