Chimioterapia înseamnă automat și căderea părului?
Efectele secundare ale chimioterapiei pot fi diferite de la o persoană la alta.
Chimioterapia poate provoca căderea părului, dar nu în toate cazurile, fiindcă simptomele date de efectele secundare pot varia de la o persoană la alta.
Kate, Prințesa de Wales, urmează în prezent chimioterapie după ce a fost diagnosticată cu cancer și a trezit întrebări legate de efectele secundare pe care le va resimți din cauza tratamentului.
Medicii spun că în timp ce unii vor trece prin tratament cu relativă ușurință, alții vor experimenta o serie de efecte secundare, de la epuizare la anemie. Poate că cel mai cunoscut efect secundar al chimioterapiei este căderea părului.
Având în vedere faptul că tratamentul de chimioterapie vizează celulele cu creștere rapidă din organism, include celulele care se găsesc în rădăcinile părului unei persoane, pe scalp, față sau în altă parte a corpului. Această cădere a părului este temporară, iar pacienții se pot aștepta ca părul lor să revină la normal după terminarea tratamentului.
Cu toate acestea, nu toți pacienții cu cancer vor experimenta căderea părului, așa cum a explicat Caroline Geraghgy, de la Cancer Research UK. Vorbind cu The Mirror, Caroline a dezvăluit: „Nu toate formele de chimiotaerapie provoacă căderea părului. Iar motivul pentru care provoacă căderea părului este că acționează asupra celulelor cu creștere rapidă.
Din punct de vedere tehnic, cancerul înseamnă celule cu creștere rapidă, dar în corp exista și alte celule cu creștere rapidă, care se reproduc destul de repede și se gasesc pe tot tractul gastro-intestinal, de la esofag până la anus”.
Nu toate tratamentele de chimioterapie provoacă căderea părului (Foto: Shutterstock)
Ea a continuat: „Pe lângp tractul gastro-intestinal, ar putea fi afectați și foliculii de păr pentru că unghiile și părul cresc repede, deci sunt formate din celule cu creștere rapică. Așa că poate apărea căderea părului dar nu doar de pe cap, ci de pe tot corpul: sprâncene, păr pubian, de pe tot corpul.
În unele cazuri, dacă chimioterapia nu provoacă căderea părului, poate provoca rărirea părului. Dar este temporară. Odată ce tratamentul este oprit, părul începe să revină."
Conform informațiilor furnizate pe site-ul web Cancer Research UK, căderea părului poate depinde și de o serie de factori, inclusiv doza, sensibilitatea la medicament sau combinația de medicamente și modul în care tratamentul este administrat, de exemplu, pe cale orală, ca un injectare sau prin picurare.
Potrivit lui Caroline, există lucruri pe care pacienții cu chimioterapie le pot încerca să reducă căderea părului, inclusiv un dispozitiv de răcire personalizat pentru capul fiecărui pacient în parte, care ajută la reducerea fluxului de sânge către scalp. Cu toate acestea, această metodă nu funcționează pentru toată lumea, iar unii vor considera că temperaturile scăzute ale acestor dispozitive sunt prea incomode.
Cei care se confruntă cu o potențială cădere a părului în tratamentul pot alege, de asemenea, să-și tundă părul mai scurt, astfel încât căderea, petele sau rărirea să nu fie atât de dramatică. Alții vor opta în schimb pentru peruci.
Cu chimioterapie, căderea părului tinde să fie mai degrabă treptată decât bruscă și, dacă se întâmplă, va începe de obicei în două până la trei săptămâni de la începerea tratamentului. Deși regenerarea variază durează între trei și nouă luni după terminarea tratamentului, conform lui Macmillan.
În unele cazuri, pacienții vor observa o schimbare a texturii sau a culorii părului, după regenerare.
Curiozitatea pentru aceste detalii legate de efecete chimioterapiei a fost foarte intensă după discursul curajos al lui Kate Middleton către națiune, despre diagnosticul ei de cancer.
Prințesa Kate când a anunțat diagnosticul de cancer. Foto: Captura Video.
Prințesa a spus că se află în stadiile incipiente ale chimioterapiei preventive și și-a exprimat recunoștința față de „echipa medicală fantastică” care a avut grijă de ea.
Sursa: The Mirror