Ce tip de cancer a avut Corina Creţu? Ce mesaj a transmis

Bolile nu „iartă” pe nimeni, indiferent că suntem bogaţi sau săraci, persoane publice sau nu.

Europarlamentarul Corina Creţu a trecut printr-o experienţă legată de boală, pe care a mărturisit-o public, iar în mesajul său îndeamnă oamenii să îşi facă preventiv analizele, pentru că orice boală depistată în stadiu incipient poate fi vindecată şi ţinută mai bine sub control.

image

Corina Creţu a mărturisit că a avut cancer la sân şi a urmat tratamentele care se impun într-o astfel de boală. Iată ce a declarat europarlamentarul în mediul online:

„Am decis în final să vorbesc. Nu vreau să dramatizez pentru că nu e cazul. Dar articolul de mai jos mi-a dat curaj să transmit un mesaj pe care îl aveam în suflet încă din vară şi nu ştiam  cum să procedez. Am ales să scriu această postare pentru a putea să ajut, să îmi folosesc experiențele de viața pentru a atrage atenția asupra necesității de a a pune sănătatea pe primul loc și a avertiza asupra importanței controalelor de rutină.

Eram la final de iulie și așteptăm cu nerăbdare vacanța. Îmi cumpărasem bilete de avion să merg la Oradea, să particip la ședința Biroului Executiv al PRO România Bihor. Între timp, câteva analize, mai ales că trecuse mult prea mult timp de la ultimele analize făcute. ''Operație de urgență, nu are sens să facem biopsie, e o mică tumoare care se vede, după formă, că e cancer''. Un cuvânt că oricare altul, care nu însemna nimic pentru mine până atunci. Am început o nouă călătorie.

Diagnosticul de la București s-a adeverit, dar biopsia a relevat faptul că Dumnezeu m-a trimis la medic în timp. Faza incipientă. Deja după operație chirurgul mi-a spus sunt perfect sănătoasă, dar pentru siguranță și pentru a evita reapariția, va trebui să fac și radioterapie. Ca toate accidentele din viața mea, le-am luat așa cum erau, probleme pe care trebuie să le rezolv pentru a putea merge mai departe.

Am continuat toate planurile mele, cu excepția concediului. Mai am cinci ședințe de radioterapie. Le mulțumesc tuturor care mi-au fost aproape: familie, prieteni, medici, personal medical. Le mulțumesc tuturor organizațiilor civice care militează și lupta împotriva cancerului, mai ales pentru descoperirea precoce a cancerului la sân. Abia acum îmi dau seama de importantă acestor acțiuni și vreau să mă implic în orice demers care le poate face pe femei să conștientizeze că fiecare zi contează. Știu, mereu avem ceva mai important de făcut, suntem stresate și obosite, de cele mai multe ori tot amânăm. Vă rog din suflet pe toate să aveți grijă de voi. Eu voi continuă să îmi îndeplinesc responsabilitățile pe care le am în Parlamentul României și ca Prim-Vicepreşedinte al PRO România. Mai determinată ca niciodată. Vreau să fac bine, să îmi ajut ţara, să folosesc tot ce am acumulat pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Îmi pare rău că în aceasta vară i-am dezamăgit pe mulți cărora le promisesem că îi vizitez. Dar există întotdeauna un nou început. Cu o experiență de viață în plus, cu încredere, curaj și credință”, a declarat Corina Crețu.

Vezi şi: Cancerul de sân: Ce riscuri există și ce măsuri de prevenție avem la îndemână? Răspunde dr. Andreea Cătană, medic primar genetică medicală

 Care sunt simptomele cancerului de sân

Potrivit dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, doctor în ştiințe medicale, simptomele şi semnele cancerului mamar sau elemente sugestive pentru diagnosticul de cancer mamar sunt:

- nodul palpabil nedureros cu suprafață neregulată, dura (cel mai frecvent), cu limite șterse;

- creșterea asimetrică a consistenței șanului- în totalitate sau într-o porțiune;

- retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;

-retracția mamelonului;

- deformări ale unui sân;

- scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale, spontane, hemoragice sau incolore);

- roșeață (eritem) sau ulceraţia pielii ce acoperă sânul;

- roșeață (eritem) sau ulcerație a mamelonului;

- adenopatii axilare de aceeași parte, nedureroase;

- durere (foarte rar).