Cele mai frecvente boli ale sânilor

2 2 jpg jpeg

Pubertatea, sarcina ┼či menopauza sunt etape din via┼úa femeii ├«n timpul c─ârora se produc modific─âri hormonale care influen┼úeaz─â starea s├ónilor. ├Än vreme ce, de pild─â, ├«n perioada al─âpt─ârii, sunt posibile inflama┼úiile sau infec┼úiile mamare (mastita), dup─â 40 de ani, se produc modific─âri la nivelul celulelor, care cresc riscul de apari┼úie a cancerului de s├ón.

Una dintre cele mai frecvente diagnostice ├«n ceea ce prive┼čte patologia mamar─â este nodulul. Acesta este o forma┼úiune tumoral─â solid─â, chistic─â sau mixt─â (lichid─â ┼či solid─â). Nodulii mamari sunt, ├«n cele mai multe cazuri, de natur─â benign─â. Cu toate acestea, medicul poate recomanda urm─ârirea lor periodic─â. Mastoza fibrochistic─â Cunoscut─â ┼či ca displazie mamar─â, mastoza fibrochistic─â este o afec┼úiune benign─â. Este ├«nt├ólnit─â mai ales la femeile cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 20 ┼či 40 de ani, av├ónd leg─âtur─â cu modific─ârile hormonale. Este ├«nso┼úit─â de chisturi, care pot fi sim┼úi┼úi sau nu la palpare. Se manifest─â prin durere ┼či tensiune la nivelul s├ónilor.

Femeia cu mastoza fibrochistică necesită monitorizare ecografică o dată la 6 luni, pentru analiza chisturilor. Pentru tratarea displaziei mamare, medicul poate prescrie anticoncepţionale, tratament antiinflamator local sau pe cale orală ori terapie antialgică.

O alt─â tumor─â benign─â este fibroadeonomul mamar. Apare mai ales ├«nainte de 40 de ani ┼či se crede c─â este influen┼úat de nivelul de estrogen, care este mai mare la femeia aflat─â ├«n perioada reproductiv─â. Adesea, este sim┼úit la palparea s├ónilor.

Dac─â fibroadenomul este mic, nedureros ┼či nu cre┼čte ├«n dimensiuni, nu este nevoie de tratament. Se recomand─â opera┼úia ├«n cazul ├«n care diametrul tumorii dep─â┼če┼čte 3 cm, dac─â este ├«nso┼úit─â de dureri ┼či dac─â biopsia arat─â existen┼úa celulelor atipice.

├Än jur de 9.000 de rom├ónce sunt diagnosticate anual cu cancer de s├ón. Dac─â boala este depistat─â ├«n faz─â incipient─â, ┼čansele de vindecare sunt de peste 90%. Cancerul mamar se formeaz─â ├«n ┼úesuturile s├ónului, mai ales ├«n ducte sau ├«n lobuli. Este de mai multe tipuri: neinvaziv (carcinomul lobular in situ, carcinomul ductal in situ), invaziv (cuprinde ┼úesuturile din jurul canalelor de lacta┼úie). Exist─â ┼či o form─â rar─â de cancer de s├ón, cel inflamator, care este dificil de tratat ┼či care progreseaz─â repede.

Implicate ├«n apari┼úia cancerului mamar sunt muta┼úiile genetice. De pild─â, modific─ârile genelor BRCA1 ┼či BRCA2 asociate cu cancerul de s├ón ┼či de ovare. Au un mai mare risc de a face boala femeile care au ├«n familie astfel de cazuri (mam─â, sor─â), precum ┼či cele la care expunerea la estrogen a fost mare (menstrua┼úie timpurie, instalarea t├órzie a menopauzei, lipsa na┼čterilor sau na┼čterile t├órzii).

Noduli palpabili nedurero┼či cu suprafa┼úa neregulat─â, cre┼čterea asimetric─â a consisten┼úei s├ónului, retrac┼úia mamelonului sau a unei por┼úiuni de la acest nivel, deformarea unui s├ón, ro┼čea┼ú─â, ulcera┼úie, aspect de coaj─â de portocal─â, irita┼úiile din jurul mamelonului, denivel─ârile de pe suprafa┼úa s├ónului ┼či secre┼úiile mamelonare sunt simptome ale cancerului de s├ón. Este bine de ┼čtiut ├«ns─â c─â boala poate evolua ┼či f─âr─â astfel de simptome.

Tratamentul include interven┼úia chirurgical─â, radioterapia, chimioterapia ┼či hormonoterapia. Ordinea ├«n care sunt f─âcute depinde de tipul tumorii (c├ót de agresiv─â este), de dimensiunea ┼či stadiul ei (prezen┼úa adenopatiilor/metastazelor).

P├ón─â la 40 de ani, starea s├ónilor trebuie monitorizat─â prin ecografia mamar─â efectuat─â anual. ├Äntre 40 ┼či 50 de ani, se recomand─â mamografia la 2 ani ┼či ecografia ├«n anul ├«n care nu se efectueaz─â mamografia. Dup─â 50 de ani, este indicat─â efectuarea anual─â a mamografiei.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Prognosticul cancerului de s├ón depinde, ├«n general, de tipul de cancer ┼či de c├ót de devreme este diagnosticat (stadiu). Al┼úi factori de prognostic includ c├ót de agresive sunt celulele tumorale (gradingul) ┼či existen┼úa/ absen┼úa anumitor receptori pe celulele tumorale pentru tratament.

Recidiva poate s─â apar─â, cel mai frecvent, ├«n primii 2 ani dup─â tratament. Din p─âcate, acest lucru se poate ├«nt├ómpla ├«n cazul cancerului de s├ón ┼či dup─â 10-20 ani de la tratament, dar acest lucru este foarte rar.

Mortalitatea prin cancer mamar a sc─âzut dramatic ├«n ┼ú─ârile ├«n care a fost introdus un program de screening prin mamografie datorit─â diagnosticului ├«n faze foarte timpurii ┼či ├«mbun─ât─â┼úirii tratamentului.