De ce luptă Regina Camilla împotriva osteoporozei?

Regina Camilla este președintele Societății Regale de Osteoporoză, o organizație cartiabilă care crește gradul de conștientizare cu privire la această boală. Iată care este motivul implicării reginei într-o astfel de organizație.

„Contez pe ajutorul iubitor al iubitei mele soții, Camilla”, a spus regele în timpul primului său discurs către națiune, a doua zi după moartea reginei Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie. În timp de Charles are norocul unei genealogii care promite longevitate, Camilla provine dintr-o familie mai puțin norocoasă în această privință. Mama Camillei, Rosalind Shand, a murit la 72 de ani, după chinuri îndelungi produse de osteoporoză, scrie MSN.

Camilla FOTO EPA-EFE

Regina Camilla. Foto: Arhiva Adevarul

Boala slăbește oasele până la punctul în care se rup atât de ușor încât propria tuse sau lovirea de ceva poate provoca o fractură. Și bunica ei maternă a avut această afecțiune.

Regina, acum în vârstă de 75 de ani, și-a amintit că și-a privit mama „murind încet, în agonie” .  „A scăzut aproximativ opt centimetri în înălțime și a devenit atât de cocoșată încât nu putea să digere alimentele în mod corespunzător, iar asta a lăsat-o fără poftă de mâncare”, a scris Camilla, pe atunci ducesa de Cornwall, într-un articol din 2011.

„În ultimii ei ani, respira prin masca de oxigen... Calitatea vieții ei a devenit atât de proastă, iar suferința atât de insuportabilă, încât a renunțat la luptă și și-a pierdut dorința de a trăi.”, a spus Regina Camilla despre mama ei.

Într-un interviu acordat BBC anul trecut, regina consoartă Camilla și-a amintit că uneori mama ei „țipa literalmente” de durere când se mișca sau când cineva o atingea: „Îmi amintesc când o prietenă de-a ei a îmbrățișat-o și i s-a rupt o coastă”, a spus ea.

Osteoporoza este cauza majoră a fracturilor osoase la femeile aflate în postmenopauză și la bărbații în vârstă, cel mai adesea la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și încheieturii mâinii, potrivit National Institutes of Health.

Când vertebrele coloanei vertebrale ale unui pacient se tasează, se ajunge la dureri severe de spate, o descreștere a înălțimii și la incapacitatea de a sta drept. Fracturile de osteoporoză pot duce la o un declin al sănătății fizice și mintale, care în cele din urmă duc la moartea unor pacienți.

Regina Camilla nu a spus public dacă are sau nu boala, dar este președintele Societății Regale de Osteoporoză, o organizație caritabilă din Marea Britanie care crește gradul de conștientizare cu privire la această afecțiune.

Factorii de risc includ sexul femin, vârsta și o structură osoasă sveltă. Oamenii pot preveni osteoporoza prin mersul pe jos și făcând exerciții ce presupun ridicarea de greutăți, precum și prin consumul de alimente bogate în calciu și vitamina D.

Regina consoartă Camilla a spus că le arată copiilor și nepoților ei fotografii cu mama ei înainte și după ce a dezvoltat osteoporoză, ca avertisment: „Le spun să se uite la fotografii: „Uite, dacă nu ai grijă, asta ți se va întâmpla'”, a spus ea pentru BBC.

Citește și De ce este implicat microbiomul intestinal în apariția bolilor? Explică medicul primar nutriție și boli metabolice Adrian Copcea