Boala care a răpus-o pe Marina Scupra la doar 49 de ani

image

Cântăreața Marina Scupra s-a stins din viață la 30 iulie 2017, la Spitalul Elias din București, la doar patru luni de la stabilirea diagnosticului.

Îndrăgita Marina Scupra a fost diagnosticată cu cancer de sân, iar boala a avut o evoluție galopantă. Artista avea doar 49 de ani.

La aflarea diagnosticului nemilos, buna sa prietenă Mirabela Dauer a postat pe Facebook un mesaj de încurajare:

“Gânduri pentru draga mea Marina Scupra.

Te cunosc de mică și tu știi că-ți sunt cu gândul aproape și cu sufletul lângă sufletul tău.

Mai știu că în viață caracterele puternice se arată în momente grele. Iar tu cu siguranță ești un om puternic și momentele grele vor deveni o amintire.

Eu știu ca Dumnezeu drăguțul mă iubește și l-am rugat cu inima deschisă să te țină de mână și să te aducă acasă.

N-am mai stat de mult la o cafea, să depănăm amintiri și să ne amuzăm ca pe vremuri.

Eu am pus ibricul pe foc și te aștept. Să nu întârzii mult…

Vă rog și pe voi prieteni dragi să-i spuneți o vorbă frumoasă și să-i trimiteți un gând bun. I-ar prinde bine și s-ar bucura tare să vă știe aproape.

Te-astept, Marina! Luptă! Știu că poți…

Nu întârzia mult că dă cafeaua în foc.”

Ce a declarat soțul cântăreței

Soţul Marinei Scupra, fostul voleibalist Claudiu Piţigoi, a declarat că boala a avansat rapid şi nu s-a mai putut face nimic. „O boală nemiloasă cu o evoluţie rapidă a doborât-o fără să ne dea răgazul de a ne dezmetici. Fac un apel la bun simţ şi discreţie din partea tuturor. Marina a trăit discret toată viaţa“, a scris Claudiu Piţigoi într-un mesaj public.

Poate fi depistat precoce cancerul mamar?

Depistarea precoce a cancerului mamar creşte considerabil şansele de supravieţuire.

Printre explorările folosite în diagnosticarea cancerului mamar se numără ecografia, mamografia, tomografia și RMN-ul.

Medicii recomandă ca fiecare femeie peste 20 de ani să își examineze sânii lunar. Cel mai potrivit moment este la câteva zile după terminarea ciclului menstrual, când sânii nu mai sunt tensionați. Femeile aflate la menopauză vor alege aceeași zi din lună când vor face acest lucru.

Cum se face autopalparea sânilor

În oglindă. Stai în picioare în fața oglinzii, cu brațele pe lângă corp. Apoi, ridică brațele deasupra capului, după care îți pui mâinile pe șolduri, împingându-ți umerii în față. Privește cu atenție, căutând eventuale adâncituri sau modificări precum cele de tip coajă de portocală. Trebuie remarcate orice posibile schimbări legate de forma, simetria și mărimea sânilor. Examinează și zona subrațului.

La duș. Gelul de duș acționează ca un lubrifiant, de aceea, palparea sânilor în timp ce te speli te poate ajuta să remarci modificări legate de consistența sânilor. Cu mâna dreaptă examinează-ți sânul stâng și invers. Folosește toată suprafața degetelor, nu doar vârfurile, în cercuri concentrice, apoi de sus în jos și radial, adică din vârful mamelonului în sensul razelor unui cerc.

În poziția culcat. Stai pe spate și așază-ți o pernă sub umăr. Pune-ți una dintre mâini sub cap, iar cu cealaltă îți palpezi cu atenție sânul; repetă și cu cealaltă mână.        

Semne care trebuie să te ÎNGRIJOREZE

Următoarele modificări sunt anormale, ceea ce înseamnă că trebuie să mergi la medic:

· Senzație de nodul sau de îngroșare a sânului;

· Prezența unui nodul la subraț;

· Retracția pielii;

· Mamelon înfundat;

· Inflamație persistentă sau dureroasă a pielii;

· Prurit, roșează sau eczemă la nivelul mameloanelor;

· Secreție mamelonară;

· Orice modificare vizibilă pe sâni sau la subraț.