Care sunt cele mai frecvente semne ale cancerului de sân?

Cancerul de sân poate avea simptome caracteristice. Cu toate acestea, ele pot fi cauzate și de alte afecțiuni non-canceroase, iar multe persoane diagnosticate cu cancer de sân nu prezintă simptome.

În multe cazuri, nu sunt prezente simptome la diagnosticarea cu cancer de sân. Dar, cancerul de sân poate provoca simptome cum ar fi noduli la sâni, iritații ale pielii, dureri la sâni sau la nivelul mamelonului, ori secreții ale mameloanelor.

Simptomele cancerului de sân pot fi cauzate și de multe alte afecțiuni mai puțin grave, ușor de tratat.

Cancer de san FOTO Shutterstock

Modificările de la nivelul sânului ar trebui să te alarmeze întotdeauna. Foto: Shuttesrtock

Discută cu medicul ori de câte ori observi modificări ale pielii sau aspectului sânului sau mamelonului.Este important vorbești cu medicul despre orice modificări de sănătate pe care le observi, pentru a exclude afecțiunile care ar putea cauza aceste simptome. Dacă ai cancer, un diagnostic precoce poate duce la un rezultat mai bun în privința vindecării.

Noduli la sân sau la axilă

Cel mai frecvent semn al cancerului de sân este formarea unui nodul dur. Printre femeile cu cancer de sân care au simptome, mai mult de patru din cinci au un nodul în zona sânilor sau axilelor.

Nodulii cauzati de cancer pot avea diverse marimi. Se simt adesea tari, iar marginile lor pot fi mai degrabă inegale decât perfect rotunde. În cele mai multe cazuri, acești bulgări de la axile nu dor.

Modificări ale pielii

Cancerul de sân poate duce la mai multe modificări ale pielii sânului sau mamelonului, inclusiv: roşeaţă, descuamare, laxitate, aspect solzos, devinvelări, iritații, mâncărime, senzația de căldură și duritate.

Un tip rar de cancer de sân numit cancer de sân inflamator poate duce la o modificare a pielii numită piele de portocală, în care pielea apare încrețită sau crestată ca o coajă de portocală. Persoanele cu cancer de sân inflamator tind, de asemenea, să aibă pielea cu tentă roz, roșu sau violet pe cel puțin o treime din sân.

Durere

Cancerul de sân duce uneori la durere de sân sau de mamelon. Acest lucru poate apărea în orice parte a țesutului mamar, adânc în interiorul sânului sau la suprafața pielii.

Schimbări de aspect

Dacă ai cancer, o parte a sânului se poate simți, de asemenea, umflată sau mai densă decât de obicei. Este posibil să observi, de asemenea, umflături în zona axilelor. Sânul tău își poate schimba dimensiunea și forma, iar acest lucru poate face sânii să pară mai neuniformi decât de obicei.

Tumorile de la sân pot face, de asemenea, face ca sfârcurile să arate diferit. Dacă sânul tău se umflă, mamelonul poate părea plat sau se retrage spre interior.

Secreția mameloanelor

Cancerul de sân se formează adesea în celulele care formează glandele de lapte sau canalele de lapte. Aceste țesuturi pot produce scurgeri care se pot scurge din mamelon. Secreția poate fi limpede, gălbuie, verzuie sau cu sânge. Poate avea un aspect asemănător puroiului sau poate părea subțire și mail impede.

Simptome rare ale cancerului de sân

În stadiile sale ulterioare, cancerul de sân poate provoca alte simptome. Este posibil să aveți dureri osoase dacă celulele canceroase se răspândesc la oase. De asemenea, pot apărea scăderi neașteptate în greutate, dureri de spate sau ulcere ale pielii.

Cu toate acestea, aceste simptome sunt rare. Este mai probabil să descoperiți cancerul de sân înainte ca acesta să ajungă în stadii ulterioare, mai ales dacă sunteți supus unor examene și screening-uri regulate.

Alte cauze ale simptomelor cancerului de sân

De obicei, sânii nu sunt netezi sau perfect netezi. Este normal să aibă unele noduri, ceea ce este mai important este dacă senzația sau aspectul sânilor tăi se schimbă în timp.

Chiar și atunci când sânul tău suferă modificări, este mult mai probabil să fie cauzat de o altă afecțiune în afară de cancer, cum ar fi:

Modificări fibrochistice ale sânilor - Dacă sânii tăi se simt neobișnuit de noduli și dureroși înainte sau în timpul menstruației, este posibil să ai această afecțiune. Până la jumătate din toate femeile pot prezenta aceste simptome la un moment dat în viață.

Chisturi mamare - Această afecțiune este un tip de modificare fibrochistică a sânilor care constă din bulgări plini cu lichid. Chisturile provoacă uneori, de asemenea, durere sau scurgeri ale mameloanelor. Ele pot fi găsite în unul sau ambii sâni.

Fibroadenoame - Aceste tumori benigne (necanceroase) se pot simți ca niște umflături dure și nedureroase la sân.

Mastita - Mastita este o infecție a canalelor de lapte care apare cel mai adesea în timpul alăptării. Îți poate face sânii să se simtă cu noduli și dureri.

Ectazia canalului mamar - Atunci când canalele de lapte devin blocate, ele pot provoca această afecțiune. Ectazia ductului poate duce la simptome precum durere sau roșeață a mameloanelor, secreții mameloare, mamelon inversat și noduli la sân.

Este posibil să observi, de asemenea, durere, umflătură sau noduli chiar înainte sau în timpul menstruației. De asemenea, este posibil să ai mai mulți noduli în timpul sarcinii sau alăptării sau în timpul menopauzei. Secreția mameloanelor poate fi cauzată și de infecții sau de medicamente precum contraceptivele orale (pilulele contraceptive).

Diagnosticarea cancerului de sân

Poți detecta unele modificări ale sânilor printr-un autoexamen regulat al sânilor. În timpul acestui proces, ridică un braț și palpează sânul și axila pentru orice noduli sau alte modificări. Ține cont că nu te vei putea diagnostica pe cont propriu. Trebuie să faci  mamografii sau ecografii, care sunt teste imagistice și ajută medicul să vadă în interiorul țesutului mamar pentru a detecta orice anomalie. În plus, medicul poate recomanda o biopsie, în care va îndepărta o mică bucată de țesut și vă studia celulele la microscop.

Deoarece cancerul de sân adesea nu provoacă niciun simptom în stadiile incipiente, este important să faci mamografii regulate. Aceste teste pot ajuta la identificarea oricăror mase suspecte sau modificări tisulare.

Ori de câte ori observi modificări ale sânilor, discută cu medicul. Poate fi înfricoșător, dar diagnosticarea îți asigură accesul al tramentul corect.