Trăieşti cu anxietate? Iată 9 (+1) tehnici de a-i face faţă

Pentru început, vrem să te încurajăm un pic: nu ești singur(ă) în acest joc al minții! Află că fiecare persoană are cel puțin o frică care îl face să transpire mai mult, să respire mai repede sau să tremure.  Oricine se confruntă cu anxietatea la un moment dat sau altul, pentru că face parte din răspunsul creierului nostru la un pericol perceput – chiar dacă acel pericol nu este real. De fapt, este adesea un sentiment ca răspuns la un eveniment viitor care are un rezultat incert.

image

Atunci când ești față în față cu o stare de anxietate, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să CONȘTIENTIZEZI și să ACCEPȚI că ai această frică. Apoi, respiră. Practică respirația profundă și focusată. Încearcă să inspiri și să expiri în timp ce numeri până la 4 timp de 5 minute în total. Prin liniștirea respirației, îți vei încetini ritmul cardiac, ceea ce ar trebui să te ajute să te calmezi.

Pe termen lung, pentru a gestiona anxietatea poți apela la următoarele tehnici de a păstra starea de calm și siguranță:

1.   Identifică și învață să gestionezi factorii declanșatori. Poți identifica declanșatorii pe cont propriu sau cu un terapeut. Ar putea fi consumul în exces de alcool, cofeina, fumatul. Terapeutul ar putea să te ajute să identifici acei factori mai puțin vizibili pe care nu ai putea să îi conștientizezi individual: traume din copilărie, frică indusă de cineva din familie, o relație anterioară, experiențe etc. Odată identificați, încearcă să reduci expunerea la ei.

2.   Meditează zilnic. Meditația atentă, atunci când este făcută în mod regulat, te poate ajuta în cele din urmă să îți antrenezi creierul să îndepărteze gândurile anxioase atunci când apar.

3.   Activitatea fizică este o modalitate de gestionare excelentă a anxietății, care ameliorează simptomele acestora. În timpul exercițiilor fizice, se eliberează endorfine care vor îmbunătăți starea ta de spirit.

4.   Socializează mai mult. Fizic nu doar online. Ieși la o plimbare cu persoanele dragi, la o cafea, la un film sau oriunde îți face plăcere. Păstrarea legăturii cu oamenii cărora le pasă de tine sunt modalități excelente de a evita simptomele de anxietate.

5.   Activitatea sexuală este una din cele mai plăcute metode de management al anxietății. În timpul actului sexual se eliberează o cantitate mare de hormoni care induc starea de bine. 

6.   Schimbarea dietei sau administrarea de suplimente este cu siguranță o strategie pe termen lung. Cercetările arată că anumite suplimente sau nutrienți pot ajuta la reducerea anxietății. Vitamina B, acizii grași omega-3, rădăcina de valeriană, melisa sunt de mare ajutor dar e bine să consultați un specialist pentru a-ți oferi o rețetă personalizată.

7.   Consultă un specialist în sănătate mintală, aderă la un grup de sprijin pentru persoanele cu anxietate. Faptul că nu ești singur și că ai sprijinul cuiva îți va da siguranță că deții situația sub control.

8.   Masajul, aromaterapia, acupunctura sunt modalități excelente de relaxare. Multe dintre uleiuri cum ar fi cele de lavandă, mușcată, maghiran și altele pot fi utile în acest scop precum și daca suferiți de tulburări de somn.

9.   Evită știrile la TV, radio. Înlocuiești-le cu podcast-uri motivaționale și cărți bune pentru a minimiza grijile.

Bonus: ZÂMBEȘTE!!! Prin zâmbet se eliberează anumiți neurotransmițători esențiali pentru buna funcționare a creierului și a transmisiei nervoase. Acești neurotransmițători sunt calmante naturale care vor contribui la eliberarea tensiunilor din organism, la relaxarea mușchilor și înlăturarea durerii.