Sunt textilele de interior periculoase pentru sănătate?
Cuverturile de pat, perdelele, draperiile, covoarele şi alte materiale textile decorative influenţează calitatea aerului de interior.
Textilele de interior sunt supuse unor procese de vopsire, imprimare și finisare în cadrul cărora se utilizează substanțe chimice, pentru a dobândi proprietăți precum: antisifonare, impermeabilitate, efecte anti-static, anti-bacterian, ignifug, informează InfoCons.
Substanțele chimice cu care au fost tratate materialele textile de interior pot ajunge în aerul din încăpere în urma expunerii la temperaturi ridicate, fricțiune sau curenți de aer.
Ce conţin textilele din interior?
Coloranți azoici şi antrachinonici acoperă o plajă largă de culori, sunt ieftini și ușor de aplicat și sunt utilizați în special pentru vopsirea poliesterului, dar sunt clasificați că alergeni.
Aminele aromatice care pot proveni din coloranții azoici în urmă purtării articolelor textile vopsite și expunerii la transpirație au efect dovedit mutagen, cancerigen și toxic pentru reproducere.
Formaldehida este utilizată în procesele de finisare pentru a crește rezistență la șifonare și pentru ignifugarea țesăturilor, pentru a crește permeabilitatea materialelor textile și pentru a îmbunătăți compatibilitatea cu alți agenți de finisare.
Formaldehida are efect dovedit de iritare a pielii, cauzează probleme respiratorii, tuse, usturime a ochilor și a gâtului.
Agenţii ignifuganţi bromuraţi şi compuşii perfluorachilaţi
Sunt utilizați pentru a conferi proprietăți de anti-murdărire covoarelor și altor textile de interior. Au efect toxic dovedit asupra creierului și tiroidei, cauzează malformații fetale, deficit de auz, pubertate întârziată și posibil cancer.
Hidrocarburile aromatice policiclice se regăsesc în pigmenții și vopselele de culoare neagră, în emolienți, lubrifianți, paște de imprimare, agenți de dispersie a coloranților (naftalen), dar și în procesul de producție al fibrelor sintetice. Au efecte mutagene și provoacă cancer.
Metalele grele sunt utilizate pe scară largă în producția de pigmenți utilizați în industria textilă.
Efectele lor sunt de natură toxică atât pentru mediul înconjurător (distrug echilibrul ecosistemelor) cât și pentru sănătatea umană (afectează sistemul imunitar, sistemul nervos, cauzează cancer.
Cum previi poluarea din locuinţă
Asigurați o cât mai bună ventilație a aerului din interiorul încăperilor.
Spălați textilele decorative înainte de prima utilizare, dacă este posibil.
Reduceți pe cât posibil utilizarea materialor textile decorative în culori închise.
Încercați pe cât posibil achiziția de materiale textile de interior de calitate și din surse sigure, informează InfoCons.