Sunt drogurile psihedelice de vină pentru comportamentul Prințului Harry, se întrebă presa britanică

Folosirea drogurilor psihedelice poate deforma perspectivele oamenilor despre cei dragi și îi pot face „ușor influențați de alții”, spun experții

Prințul Harry a recunoscut că a folosit substanțe psihedelice pentru a face față morții mamei sale, scrie Daily Mail.

Experții spun că aceste terapiile care au la bază drogurile psihedelice pot ajuta la gestionarea traumei, durerii și anxietății. Dar există și voci care spun că acestea pot transforma persoanele tratate în indivizi ușor de manipulat.

1 printul harry si meghan shutterstock 1206373087 jpg jpeg

Prințul Harry și soția sa. Foto: Shutterstock

În timpul mai multor interviuri, Ducele de Sussex, în vârstă de 38 de ani, a susținut că s-a automedicat cu ayahuasca și ciuperci magice, pentru a face față pierderii mamei sale, Prințesa Diana. Acestea sunt ilegale în majoritatea statelor din SUA și Marea Britanie, dar cercetările tot mai extinse și mai credibile arată că au valoare terapeutică în gestionarea traumelor, dependențelor și problemelor de sănătate mintală prin scăderea inhibițiilor și prin faptul că permit pacienților să se deschidă pe deplin.

Dr. Matthew Johnson, psihiatru la Centrul Johns Hopkins pentru Cercetarea Psihedelică a Conștiinței, a declarat pentru DailyMail.com pericolul pe care îl poate crea prea multă deschidere: „Deschiderea pare a fi bună, dar poate exista prea multă deschidere... poate provoca faze maniacale”.

Dr. Johnson a spus că, dacă există probleme grave în familia unui pacient, medicamentele de acest fel ajută adesea utilizatorii să devină mai dispuși să ierte și să vadă lucrurile dintr-o perspectivă diferită. „Dar unii oameni merg pot dezvolta și mai mult resentimente față de cei dragi”,  a spus el.

Prințul Harry a recunoscut că a plâns o singură dată din cauza morții mamei sale - și a spus că era afectat de vinovăție pentru că simțea că nu putea să-și exprime suferința.

Prințul Harry și soția sa Megan Markle s-au îndepărtat în mod controversat de familia regală la începutul anului 2020, într-o despărțire amară numită „Megxit”.

De atunci, ei au făcut aluzie la rasism și maltratare împotriva lor de către Familia Regală în mai multe interviuri TV și într-un documentar pe Netflix.

În interviul 60 Minutes, care a fost difuzat recent, prințul Harry a dezvăluit că a experimentat terapia psihedelică în urmă cu șapte ani, în timp ce încă se lupta să integreze moartea mamei sale din 1997.

El spune că a folosit medicamente halucinogene sub supravegherea unui terapeut.

Dr. Rachel Yehuda, directorul Centrului de Psihoterapie Psihedelică și Cercetare a Traumei din Mount Sinai, a declarat pentru DailyMail.com: „Ideea este să atingeți un tip de stare, care este bună pentru înțelegere”.

Deși doctorul Johnson spune că terapia este valoroasă, afirmă și că uneori poate avea efectul opus și că o persoană a cărei minte a devenit deschisă are mai multe șanse să înțeleagă și să ia în considerare opinia celorlalți, dar că pe cei care sunt prea deschiși îi lasă vulnerabili.

Ce este ayahuasca și psilocibina?

Ciupercile magice, sau orice ciupercă care conține psilocibină, sunt ilegale în majoritatea statelor din SUA, dar sunt folosite în Oregon și parțial în Colorado, sub supraveghere medicală.

Psilocibina ajută împotriva depresiei prin stimularea unui receptor din creier – numit 5-HT2A . Ea declanșează o stare clinică care este „cel mai bine descrisă ca un vis de veghe”, pe care utilizatorii și-l pot aminti ulterior, au spus cercetătorii.

De asemenea, eliberează un val de dopamină - care este implicată în reglarea dispoziției - și un neurotransmițător, numit glutamat.

Acest lucru pune creierul într-o stare mai flexibilă, „deschizând o fereastră terapeutică de oportunitate”, potrivit oamenilor de știință, creând schimbări pozitive în mintea persoanelor care suferă de depresie rezistentă la tratament.

Între timp, ayahuasca este o băutură halucinogenă făcută prin fierberea tulpinilor de viță de vie împreună cu frunzele unui arbust chacruna - ambele originare din regiunea Amazoniei.

Este legal în majoritatea țărilor din America Latină, dar este ilegal să fie pregătit, distribuit sau deținut în Marea Britanie.

Preparatul psihedelic conține compusul N,N-Dymethyltriptamine (DMT), care este unul dintre cei mai puternici halucinogene cunoscuți din lume. DMT este, de asemenea, un drog de clasa A în Marea Britanie, cu aceleași pedepse potențiale atașate la acesta ca psilocibina.

Chiar și cu un terapeut grozav și o situație perfectă, dr. Johnson a spus că o persoană care folosește aceste medicamente este vulnerabilă și poate vedea deformat realitatea.

Dar expertul a adăugat că pentru mulți oameni, „terapia înseamnă că se pot împăca cu problemele personale, cu ceilalți... [și] simt că au obținut închidere pentru traumă”.

Citește și Ce modalități naturale de a curăța plămânii există?